ERDOGAN U VODSTVU ISPRED KILICDAROGLUA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. May 2023. 19:05:23
Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 27,9 posto obrađenih biračkih mjesta aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u vodstvu je na predsjedničkim izborima u Turkiye, javlja Anadolija.

Građani Turkiye danas su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,44 posto.

U izbornoj utrci za predsjednika Turkiye učestvuju aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema istom redosljedu na glasačkom listiću.

Prema preliminarnim rezultatima obrađeno je 27,9 posto biračkih mjesta i u vodstvu je Erdogan sa 53,92 posto osvojenih glasova.

Slijedi Kemal Kilicdaroglu sa 40,11 posto te Sinan Ogan sa 5,41 posto. Muharrem Ince, koji se prije dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,56 posto glasova.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno nešto manje od deset posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti).

Ažurirane rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turkiye možete pratiti na relevantnoj internet stranici Anadolije https://secim.aa.com.tr.