Historijski čas
U SREBRENICI OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA STRAVIČNOG ZLOČINA NAD BOŠNJAČKIM CIVILIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 08. May 2023. 14:05:17
Polaganjem cvijeća na mezarju kod Bijele džamije u Srebrenici i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković obilježili su danas 31. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

Historijski čas prisutnima je održao Amir Kulaglić, sin ubijenog policajca Safeta Kulaglića koji je ubijen na današnji dan 1992. godine.

- Ponovo smo tu da podsjetimo na monstruozni zločin, zločin bez kazne koji su počinile naše komšije. Moj otac je živio u stanu preko puta zgrade starog MUP-a. Došli su i tražili mu pištolj, jer je on bio policajac u penziji. Ubili su ga u zgradi stare policije, – rekao je Kulaglić.

Poručio je da nikada neće zaboraviti svoje najmilije koji su na današnji dan ubijeni i spaljeni u svojim kućama.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić ističe kako za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Ubijeni Bošnjaci su mislili da im komšije neće učiniti ništa jer nisu imali razlog da ih ubiju. Mi smo danas ovdje da se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe sjetimo svojih komšija i rodbine. Naša želja je da se nikad i nikome ne dogodi ovaj zločin, - kazao je Fejzić.

Prema svjedočenjima preživjelih, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su srpski vojnici zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama izgorjelo je 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada.

Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica te u blizini naselja Skelani.

Foto: FENA