DAN ŠEHIDA: Danas, 22. aprila 2023. godine, na spomen-obilježje kostajničkim šehidima, u haremu Azizija-džamije, položeno cvijeće i proučen ja´sin-šerif i dova
SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 24. Apr 2023. 14:04:20
Kostajnički Medžlis Islamske zajednice, drugog dana ramazanskog Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, danas organizirao posjete mezarjima. Prvo, u našoj (baš)čaršiji ili kako se u narodu kaže „Iza karaule“ i poslije toga u Gornjem gradu/Užice. Na mezarlucima je učen ja´sini-šerif i dova za 24 kostajnička šehida. Za njih šestoricu još uvijek nije klanjana džennaza, jer i poslije toliko godina ne zna se gdje su im ukopana tijela.


Ispred delegacije porodica poginulih položeno je cvijeće na šehidsko Spomen-obilježje (Šadrvan). O značaju obilježavanja i sjećanja na naše nevino ubijene civile, kazivao je hadži Haris ef. Ahmić, glavni imam džemata Kostajnice i Bosanskog Novog. Ispred šehidskih porodica prisutnima se obratio s par riječi Ajdin Huseinov, koji, iako živi u Tuzli, još ni jednom nije izostao za Dan šehida. Inače, naš fini Ajdo, još nije pronašao ubijenog oca, kako bi mu pripremio i klanjao džennazu i obavio ukop.
Danas, kada bismo sve drugo trebali ostaviti postrani, da bismo obilježili ovaj Dan, tek dvadesetak se našlo ispred Spomen-obilježja. A to bi nam trebala biti trajna zadaća i obaveza. Nažalost, među onima što ne posjećuju to historijski značajno mjesto jesu često i najuži članovi porodica ubijenih. Danas, osim Ajde, tu nije bilo nikog od uže familije. Zaista, sramota i žalosno! Pa, šta je onda za njih sveto?!