Tradicionalne ramazanske aktivnosti "Prosperitet Fond CH"
DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 15. Apr 2023. 15:04:26
Čestitati pripadnicima Dan Armije R BiH na najprikladniji način jeste, da im se pored vječne zahvale za odbranu zemlje i naroda, na konkretan način pruži pomoć i pokuša koliko-toliko odužiti za sve ono što su učinili da neprijatelji ne postignu svoje ciljeve. A da boračka populacija ima posebnu nit koja ih povezuje, da najbolje razumiju sopstvene potrebe i probleme, ponajbolji dokaz je Zlatni ljiljan Hasan Pinjić, predsjednik Skupštine NVO "Prosperitet Fond CH".


Kao i mnogi borci, i Hasan je poslije agresije ostao na "vjetrometini", te morao budućnost svoje porodice potražiti u tuđini.

Očito, da mu je teško palo napuštanje nečega, za šta je bio spreman i život dati, tako da se odmah po dolasku cijelim svojim bićem opet stavio na raspolaganje, kako bi i dalje bio od koristi svojoj domovini i svom narodu.

Prvi je inicirao obilježavanja Dana Armije RBiH u Švicarskoj i tako oživio sjećanje na herojsku armiju i najčasnije kćeri i sinove naše zemlje.


Pored toga, pokrenuo je ramazansku akciju "Iftari za zapošljavanje demobilisanih boraca", kojoj je iz pravnih razloga oduzet atribut "demobilisani borci".

Već šest godina u petnaestak bošnjačkih džemata svake godine se organiziraju donatorski iftari i sav prihod se upućuje u projekte zapošljavanja u BiH.

Tako je i ove godine širom Švicarske provedena ova akcija, a 14.aprila u IBC u Cirihu je bilo čast i zadovoljstvo biti dijelom ovog humanitarnog skupa.


Prije samog iftara, proučen je Jasin i dova za sve šehide Armije RBiH.

Nakon večere, prisutnima se obratio i predsjednik Hasan Pinjić, zahvalio svima na podršci, upoznao prisutne o detaljima projekta i rezultatima provedenih akcija.

U znak zahvalnosti za pomoć radu Udruženja, dvojici aktivista, Ameru Boškailu i Bekimu Amziju, Hasan Pinjić je uručio simbolični poklon, dvojezičnu knjigu "Stotinu odabranih hadisa Allahova poslanika s.a.v.s.", autora Ibrahima Hadžića.

Što bi se narodski reklo: "Jednom borac - uvijek borac"!

SRETAN 15. APRIL - DAN ARMIJE RBiH.