U vogošćanskomm naselju Rosulje
IZGRAĐENO SPOMEN OBILJEŽJE MALOLJETNIM BORCIMA ARMIJE REPUBLIKE BIH
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 10. Apr 2023. 14:04:36
Jedna od bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica koja je u vremnu iza, izgradnjom Spomen obilježja vezanih za značajne datume iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, nastojala od zaborava sačuvati istinu o onom kroz šta se prolazilo u bliskoj prošlosti, zasiguirno je sarajevska Općina Vogošća. Na više mjesta, širom ove lokalne zajednice, izgrađena Spomen obilježja svjedoče o hrabrosti naših boraca i žrtvi onih koji su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

U ulici 24. juna vogošćanskog naselja Rosulje izgrađen je još jednom od takvih objekata. Po riječima Amera Menzilovića, predsjednika Udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH Općine Vogošća radi se o realizaciji njihove inicijative vezane za izgradnju Spomen obilježja maloljetnim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Amer Menzilović: Ovo Spomen obilježje, u vremenu pred nama, svjedočit će o herojstvu i hrabrosti mojih saboraca koji su se, iako maloljetni, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, uključili u odbranu naše domovimne Bosne i Hercegovine.

- Radovi su počeli krajem prošle godine, kaže Amer Menzilović. Vremenske prilike išle su na ruku radnicima firme „G.H.d.o.o.“ iz Ljubine tako da su poslove, vrlo kvalitetno, izvršili u ugovorenom roku. U realizaciji naše inicijative imali smo nesebičnu podršku Općina Vogošća i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo koji su obezbjedili potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta, u iznosu od oko 69.242 konvertibilne marake. Ovo Spomen obilježje, u vremenu pred nama, svjedočit će o herojstvu i hrabrosti mojih saboraca koji su se, iako maloljetni, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, uključili u odbranu naše domovimne Bosne i Hercegovine. Inače, danas na području Vogošće živi 213 maloljetnih boraca. Jedan od njih Mahir Hido 1994. godine, kao pripadnik „304.Brdske brigade“, dobio je najveće rano priznanje „Zlatni ljiljan“. Osam naših saboraca poginuli su kao pripadnici Armije Republike Bosne i hercegovine.

Inače, zvanična primopredaja ovog, izgrađenog, Spomen obilježja obavit će se 12. aprila ove godine.