LENDO IZRIČIT DA NEĆE POTPISATI IMENOVANJE VLADE FBIH; STOJANOVIĆ ODBIO ZBOG IMENOVANJA VLAISAVLJEVIĆKE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. Mar 2023. 13:03:48
Lendo: Odluka je donesena mimo Ustava i zakona: Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, na konferenciji za novinare naglasio je u povodu prijedloga formiranja Vlade FBiH da je ignorisana volja Bošnjaka, te da neće dati svoju saglasnost i potpis:

- "Ignorisala se volja Bošnjaka, a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. Sa ovakvom pameti, potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost."

Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH. Za to imam tri razloga.
U procesima nema pobjedničke stranke. Ova odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika. Ignorisala je potpredsjednika Igora Stojanovića i mene i sama donijela odluku i ima namjeru je uputiti u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. To ne bi smjela da uradi.

Ne znam ljude koji su predloženi u Vladu FBiH. Znam jednog čovjeka koji je iz Tešnja, čestit, pošten Zlatni ljiljan i sutra bih za njega potpisao da bude u Vladi FBiH. Imenovanje ovih ljudi pri ovoj pameti potpredsjednik Lendo neće potpisati, rekao je pored ostaloga potpredsjednik Lendo.

Stojanović: Neću potpisati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH: Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije kazao je za TVSA da neće potpisati saglasnost za imenovanje Vlade Federacije, koji je potredsjednicima dostavila Lidija Bradara, predsjednica FBIH.

Ranije su mediji prenijeli da se Stojanović dvoumi oko saglasnosti, no za TVSA je jasno naglasio da saglasnost neće potpisati, a kao razlog naveo je kandidaturu Sanje Vlaisavljević za ministricu kulture, što je naglasio je, za njega neprihvatljivo, objavio je portal Vijesti.ba.

Foto: RL / FB