SIPA SASLUŠALA ALIČKOVIĆA PO PRIJAVI PROTIV ANTONIĆA, MIJENJA LI TUŽILAŠTVO BIH ODNOS PREMA NEGIRANJU GENOCIDA?!
Autor: NAP
Objavljeno: 28. Feb 2023. 18:02:56
Nihad Aličković ispitan je danas u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu u svojstvu podnositelja krivične prijave protiv Momčila Antonića zbog negiranja genocida, saznaje Patria.

Informaciju nam je potvrdio i sam Aličković, koji u izjavi za Patriju kaže da je saslušan po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zbog slučaja Antonić.

Aličković je prijavu protiv Antonića podnio 18. februara 2022. godine, a zbog riječi koje je izrekao na sjednici Narodne skupštine Republike srpske.

Antonić je zastupnik SNSD-a u NSRs, a na januarskoj sjednici 2022. godine pozvao je sve zastupnike da javno negiraju genocid.

“Znamo mi kako razmišljate, dajte da i narod zna. Ja kažem, nije bilo genocida u Srebrenici. Hajte, i vi to recite, pa makar bilo predizborno”, poručio je tada Antonić.

Kako nam je kazao Aličković, SIPA će po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine saslušati i prijavljenog Antonića, ali i svjedoke.

“Prvi put je pokrenut postupak za negiranje, tako da vjerujem da bi ovo mogo bi biti prvi slučaj otvaranja istrage i podizanja optužnice za negiranje genocida. Stvar je ovdje vrlo jasna, u krivičnoj prijavi dostavio sam i video snimak, na kojem se sve vidi i čuje”, ističe Aličković za Patriju.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je do sada redom odbijalo sve prijave protiv negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i samih zločina.

Stoga, saslušanje Aličkovića po naredbi Tužilaštva BiH i u Udruženju žrtava i svjedoka genocida vide kao moguću promjenu odnosa spram prijava za negiranje genocida.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović nada se da je ovo naznaka promjene odnosa Tužilaštva i za Patriju kaže da “čim Tužilaštvo BiH naređuje da se postupak otvori to nešto znači”.

“Nadam se da ćemo konačno vidjeti rezultat. A ono što je Antonić izjavio ne razlikuje se mnogo od ostalih. Nadam se da će Tužilaštvo nastaviti proceduru i omogućiti da Sud odluči o svemu”, zaključuje Tahirović.

Priča o procesuiranju negatora genocida i onih koji veličaju ratne zločince traje otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona i ta djela uvrstio na spisak krivičnih djela.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić pravdao je odbijanje desetina prijava nedostatkom sudske prakse. No, očito da se i to polako mijenja, jer evropski sudovi i Evropski sud za ljudska prava su tu praksu uspostavili.

Saslušanja po prijavi protiv Momčila Antonića na neki način upućuju da uskoro negatori genocida i oni koji slave ratne zločince uskoro to neće moći raditi i ostati nekažnjeni.

Vrlo brzo ćemo znati je li slučaj Antonić promjena odnosa Tužilaštva spram ovih predmeta.

Svakako da institucije Bosne i Hercegovine moraju biti svjesne kontinuiranih upozorenja iz Evropske unije da vladavina prava mora zaživjeti, da se žrtve zločina i genocida moraju zaštititi, što je u velikoj mjeri i preduslov za pomirenje. (Piše: Rasim Belko)