BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 02. Feb 2023. 17:02:08
Nije mi trebalo ništa posebno u razmišljanju, kao inicijalna kapsla, prisjećanja lijepih trenutaka događanja i suživota u dostojanstvenoj ljudskoj zajednici, tzv. Jugoslaviji, koju smo zasluženo naslijedili od naših istinskih patriota i domoljuba, na čelu sa našim voljenim državnikom svjetski znanim i priznatim, drugom i maršalom Titom.
Naime, slušajući sinoć u programu TVN1 emisije PRESSING, sa izuuzetnim voditeljem Amirom Zukićem, koji je zaista izabrao za intervju gosta, koji nam zaista i treba u ovim našim bijednim, jadnim i tmurnim razaračkim djelovanjima, naših nacionalističkih veliko srpsko hrvatskih uljeza i huligana.
Istina je da su se isti, od Dragana Čovića, Milorada Dodika, Zorana Milanovića, Aleksandra Vučića, kao mentora, do brojnih njihovih sljedbenika i istomišljenika, kao gnjide i nacionalističke klice ufurale u Savez komunista, da bi za ovo vrijeme i trenutke, djelovali kao najveće štetočine, upravo ovoj našoj lijepoj, istinskoj multietničkoj i prirodno obdarenoj domovini Bosni i Hercegovini.


Dakle, gost je bio naš poznati član kolektivnog Predsjedništva SFRJ, drug Stipe Mesić, koji nas je istovremeno podsjetio i na naše divne patriotske zadatke i trenutke, kada smo zajednički i prestavljali našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u Saveznom parlamentu, u Vijeću Republika i pokrajina, kao i u Saveznom vijeću, a istakao je ulogu i značaj Bogića Bogićevića, u Predsjedništvu.
Upravo sam se prisjetio i naše zajedničke fotografije, svih naših vijećnik ispred Savezne skupštine u Beogradu, prije agresije i raspada Jugoslavije, sa našim Bogićem u pozadini, mojoj malenkosti drugi sa desna u prvome redu, između naše Ljiljane i Suade, kao i sa ostalim cjenjenim našim vijećnicima.
Upravo, slušajući sva razmišljanja, poštovanog Stjepana Mesića, koji iskreno ističe značaj, pažnju i ljubav prema našoj Bosni i Hercegovini, srčano, iskreno i genijalno ističe ulogu naših komšija sa istoka i susjeda sa zapada, te konstatira da je zaista nužno i potrebno da i Beograd i Zagreb, odnosno njihovo rukovodstvo konačno dignu ruke sa naše jedine nam domovine i da nama prepuste svu brigu o našem suverenitetu, integritetu i putu za Evropsku uniju i NATO.


Kao izvrstan poznavalac svih naših prilika na Balkanu i posebno u našoj Bosni i Hercegovini, izrazio je nužnost i potrebu da se naša vlast i kadrovi okrenu ka građanskoj državi, kao jedinom ispravnom riješenju za sve građane i narode, na temeljima multietičnosti i poštovanja svih različitosti.
U ovome slučaju nisu nam potrebni nikakvi mentori, posebno iz Zagreba i Beograda, kao i međunarodna zajednica, jer smo spremni i sposobni u takvim uslovima iznalaziti razumna i prihvatljiva riješenja.
Na upit voditelja, za mišljenje o Kosovu i riješenju koje je nužno i moguće, kao član Predsjedništva SFRJ, dobar poznavalac prilika, lijepo je odgovorio o sastavu države, kao zajednice Republika i pokrajina, njihovim raspadom, normalno bi bilo da svi imaju pravo na svoje samoopredjeljenje, prema tome i Kosovo, ima takva prava.
Ali, imajući u vidu nacionalističko i veliko srpsko nacionalističko ponašanje, genocidaša iz RS-a i njihovog Milorada Dodika, lijepo je odgovorio premijer Kurti, da oni neće dozvoliti na sjeveru Kosova stvaranje Republike srpske, što je svakako i moje lično razmišljanje.
Svakako je preporučljivo našoj javnosti i svim našim gledaocima da i lično poslušaju na You Tube, ovaj intervju gospodina Stjepana Mesića, koji je zaista i o drugim brojnim aktuelnim događajima, sadržajno, konkretno i veoma znalački govorio.
Posebno bih preporučio svim našim političarima da saslušaju ovoga veoma iskusnoga diplomatu i velikog iskrenog poznavaoca globalnih svjetskih problema, a posebno u našim uslovima i prilikama.