SARAJEVO: DODIJELJENE STIPENDIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NORVEŠKOJ
Autor: MINA
Objavljeno: 27. Dec 2022. 19:12:55
SARAJEVO, 27. DECEMBAR 2022. (MINA) - Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dodijelila 60 stipendija učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Dodjeli stipendija prisustvovali su dr. Ekrem Tucaković, voditelj Odjela za visoko obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, i Edin-ef. Mezit, imam džemata Vestfold.


Dr. Ekrem Tucaković

„Ovo je značajna pomoć učenicima i studentima, a s druge strane govori o čvrstoj vezi bošnjačke dijaspore i domovine. Islamska zajednica ima različite programe stipendiranja učenika i studenata, a naravno, svaka od naših dijasporalnih zajednica je uključena u projekte dodjele stipendija. Vjerujem da su ovi projekti značajni i trebaju da pojačaju naš angažman da ni jedan učenik ni student ne bude uskraćen za kvalitetno obrazovanje zbog nedostatka novčanih sredstava“, izjavio je dr. Ekrem Tucaković.

Edin-ef. Mezit je ovom prilikom podsjetio da Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj tradicionalno dodjeljuje stipendije, a da sredstva, većim dijelom, budu prikupljena tokom mjeseca ramazana.


„Riječ je o institucionalnom prikupljanju sredstava putem akcije koju provodimo tokom mjeseca ramazana. Zamolimo džematlije da sa što većim udjelom pomognemo ovu aktivnost. Treba imati na umu da ovo nije jedini način na koji naše džematlije iz Norveške pomažu učenike i studente u domovini. Svi imamo prijatelje, rođake, koje pomažemo, ali ovo je na nivou Zajednice u Norveškoj najvažnija, najorganizovanija aktivnost u ovom smislu, zbog toga nam je jako važna“, kazao je Edin-ef. Mezit.
Dodao je da im je posebno važno što stipendije budu dodijeljene učenicima i studentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Sandžaka.


„Novac koji smo danas dodijelili ide od Novog Pazara, do Cazina, od Mostara do Tuzle. Naročito smo vodili računi da učenici svih medresa također dobiju sredstva. Nadasve važna je veza, važna je činjenica da naši ljudi ne zaboravljaju svoje korijene, te da putem institucije Islamske zajednice ostanu u vezi s domovinom, da pomognu mlade naraštaje u onome što je prioritet“, poručio je, između ostalog, efendija Mezit.

Jedna od dobitnica stipendije je i Enisa Ćatić iz Busovače, studentica treće godine na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) u Zenici.

„Želim se zahvaliti donatorima na ovoj pomoći i podršci. Drago mi je da su prepoznali potencijal u meni, te odlučili da me obraduju ovom stipendijom. Planiram da je potrošim za potrebe svog školovanja“, izjavila je ona.

Svi dobitnici stipendija iskazali su zahvalnost Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj.