KURTI NAJAVIO ZAHTJEV KOSOVA ZA ČLANSTVO U EU
Autor: RFE
Objavljeno: 13. Dec 2022. 13:12:17
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će ove nedjelje kosovske vlasti podnjeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kao što znate, mi smo posljednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja aplicira za (članstvo) u Evropsku uniju, iako smo prva zemlja u ovom regionu po vladavini prava, slobodi i demokratiji", rekao je Kurti na sjednici Vlade 13. decembra.

Prema njegovoj ocjeni, došlo je vreme da status potencijalnog kandidata pređe na viši nivo u odnosima sa Evropskom unijom.

Kosovo za sada sa EU ima potpisan samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak ka članstvu.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji kosovskih vlasti "gaženje" Vašingtonskog sporazuma.

Vašingtonski sporazum su, uz podršku Sjedinjenih Država, potpisali Srbija i Kosovo 2020. godine. Predviđao je da se Kosovo uzdrži od traženja članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama, a da će Srbija prekinuti kampanju "otpriznavanja", odnosno da više ne traži od drugih država da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je rekao da je uputio pismo predsjednicima i premijerima pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer, prema njegovoj ocjeni, prijem mogu da traže samo nezavisne države.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine. Od zemalja članica EU nezavisnost ne priznaju Španija, Grčka, Slovačka, Kipar i Rumunija.

Na samitu u Grčkoj 2003. godine zemlje članice EU su usvojile zajedničku izjavu kojom su podržale evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

U međuvremenu se od zemalja u regionu Evropskoj uniji priključila samo Hrvatska 2013. godine.

Očekuje se da će Bosna i Hercegovina dobiti status zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora i Srbija vode pregovore o članstvu, a Sjeverna Makedonija i Albanija su u julu otvorile pregovore sa Evropskom unijom.