Prešli su rubikon
VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 29. Nov 2022. 17:11:15

KAKO ŽIVJETI U ZANIMLJIVOM VREMENU
SA „OSMORKOM“ NA ČELU SA SOCIJALČISTIČKOM DEMOKRATSKOM PARTIJOM (SDP), KOJA VEŽE ZASTAVU SA HRVATSKOM DEMOKRATSKOM ZAJEDNICOM (HDZ) POPUT STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE (SDA)?Kaže se da je ova kletva: „Da Bog da živjeli u zanimljivim vremenima i našli ono što tražite“, kineskog porijekla mada je Englezi najviše rabe dok je u kineskoj kulturi zapravo i nema.

Bilo kako bilo, ove kletve ima u Bosni, koja je oduvijek živjela i živi u „zanimljivim vremenima.“ Život u Bosni nije nikad bio dosadan, već je oduvijek bio dramatičan.

Najčešće bez jasne ekspozicije, gdje bi trebalo da znamo o početnoj situaciji i događajima čiji će razvoj dovesti do konflikta, bosanska životna drama se odvija uglavnom u beskonačnom i neizvjesnom bosanskom zapletu.

U tom bosanskom zapletu razvijaju se (ne)nagovještene komplicirane radnje, tako da je sukob između bosanskog junaka i ne-junaka neminovan. Ne mogu se odmah prepoznati svijetle i tamne crte karaktera ni junaka ni ne-junaka, karakterne crte koje ih usmjeravaju ka borbi za dobro ili zlo.

Ne može se odmah prepoznati ni to da li su uzroci sukoba inspirirani izvana ili iznutra, kojima se bosanski junak suprotstavlja svojom borbom protiv ne-bosanskog junaka.

No, jedno je jasno, a to je da bosanskim gledateljima, kao ni mnogim akterima na sceni vječitog bosanskog (političkog) kazališta, nije ništa jasno, već im je sve onako između jest i nije, između dobro je i nije dobro, između znam i ne znam, između brine me i baš me briga… eto ih tamo…

Dakle, u bosanskoj drami života nema ni kulminacije, ni peripetije ni raspleta, ni sretnog ili nesretnog kraja. Sve je onako – ni poraz ni pobjeda, ni naprijed ni nazad, ni dolje ni gore, ni junak ni izdajnik, a sve može biti i jedno i drugo … trećeg nema…

Od svih dosadašnjih kletvi u vezi sa „zanimljivim vremenima“, čini mi se da je sadašnje vrijeme u Bosni najzanimljivije jer su Bosanci „našli ono što su tražili“, našli su osam političkih lica na čelu sa jednim licem SDP-ea da ih uveže ili poveže u mrežu sa HDZ-eom, koji je dosada vezao zastavu sa SDA-om.

Bilo je to nezamislivo komunističkom SDP-eu da sveže zastavu sa ustaškim HDZ-eom dok je to radila bosanska „nacionalistička“ SDA. SDP se na to ibretio i zaklinjao da to nikad neće uraditi.

Ali, u bosanskoj drami zanimljivog života mogući su i ne-najavljeni zapleti sa neizvjesnim raspletom i krajem.

Sinoć sam gledao da vidim u Vijećnici na prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine taj novi „osmorkin“ HDZ-e, koji se, mislio sam, vjerojatno promijenio na bolje nakon što je odvezao svoju zastavu sa SDA-om i svečano je svezao sa SDP-om, ali ne viđoh ga. A viđao sam HDZ-e na ovakvim prijemima dok je vezao zastavu sa SDA-am.

Ne znam šta se u međuvremenu dogodilo, ali znam da je u vrijeme „svezanih“ zastava između HDZ-a i SDA-a, međunarodni sud pravde u Haagu osudio hrvatsku agresiju na bosansku državu, a lokalnu vojnu pobunu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) označio je i osudio kao „udruženi zločinački poduhvat“ (UZP). Time je i pravno i moralno osuđena i ukinuta takozvana tvorevina Hrvatska Republika Herceg-Bosna (HRHB).

To je bio opipljiv rezultat „svezanih“ zastava između SDA-a i HDZ-e.

Živimo, dakle, u sjeni kletve „dabogda živjeli u zanimljivim vremenima“ svezanih zastava HDZ-a i SDP-a.

Zanimljivo je zato što nam, kao gledateljima bosanske političke drame, nije predočena ni ekspozicija, nije nam jasan ni zaplet, ne naziremo ni kulminaciju, ne vidimo ni rasplet, već nam se u glavi mota crni scenarij uskrsnuća Herceg-Bosne uz blagoslov nedoraslih bosanskih junaka da se nose sa nebosanskim junacima.

Bez cinizma, dosada sam držao SDP-e Bosne i Hercegovine kao garant ili crvenu liniju protiv hrvatskog šovinističkog paternalizma i srpskom nacionalističkog hegemonizma ako bi SDA-a eventualno popustila, ali odsada nisam siguran u tu crvenu liniju SDP-ea jer nije isključeno da će „Osmorka“ na čelu sa SDP-o, koji je najodgovorniji, preći Rubikon.

Ta sigurnost garanta zaštite bosanskog građanskog integriteta od strane SDP-a je sada jako narušen i time postao neizvjesna jer SDP-e bez SDA-a, ma šta neko mislio, nije u stanju oduprijeti se najezdi hrvatskog paternalizma i srpskog hegemonizma.

Sitni SDP-eovi sateliti nisu od velike pomoći SDP-u, koji je, bez sumnje, u presudnim trenucima bosanske borbe za nezavisnost i slobodu odigrao presudnu ulogu u patriotskoj suradnji sa SDA-aom.

Nemam namjeru nagovarati ni SDP-e ni SDA-a šta treba da rade, ali imam potrebu da, povodom današnjeg Dana državnosti Republike Bosanske, kažem da je nemoralno, neprincipijelno i bosanski nepatriotski negirati i podcjenjivati povijesnu ulogu SDA-a u osiguranju povijesne nezavisnosti i međunarodne priznatosti bosanske države te zaboravljati ulogu SDA-a u organiziranju moralnog, pravnog i vojnog otpora agresorima na Bosnu te genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bošnjacima da bi se udovoljilo (appease) antibosanskim prohtjevima i zahtjevima HDZ-ea.

O tome kakav će biti rezultat vezanja zastava između HDZ-a i SDP-a nakon što su ih HDZ-e i SDA-a razvezale, sudit će povijest, koja nema milosti ni prema kome.

Dotada, dragi moji, uživajte u bosanskom „zanimljivom vremenu“ i tražite ono što želite.

Nadam se da znate šta želite!

Tako vam Svevišnji Allah pomogao! Amin!