PROMOCIJE U CIRIHU: PUTOPIS "PUTEM SVILE" I "ENCIKLOPEDIJA BOŠNJAKA"
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 06. Nov 2022. 13:11:38
U nedjelju, 30.oktobra u prostorijama IBC-a Cirih održana je promocija putopisa "Putem svile". Prisutne je u ime domaćina poselamio g. Nihad Hrustić, koji je izrazio zadovoljstvo da je džemat nizom različitih sadržaja obilježio cijeli oktobar, te da svoj tridesetogodišnji jubilej, nakon veličanstvene manifestacije, kruniše ovim lijepim događajem.

Također, prisutnima se obratio i Ahmed Šarić, ispred NVO "Glas za Bosnu", koja je kao generalni sponzor, učestvovala u realizaciji ovog projekta i koja je omogućila da "Put svile" stigne i do Švicarske. Uz čestitku za svečani jubilej i par informacija o samom projektu, g. Šarić je istakako, da mu je izuzetno drago, da je ova promocija došla kao šlag na kraju sadržajnih aktivnosti svečanog jubileja džemata Cirih.

Gospodin Hamza Ridžal, koautor knjige, najprije je prikazao kraći video zapis sa putovanja, da bi nakon toga predočio put od ideji do realizacije.

Zaista, jedna impresivna priča, istinska avantura koja se sa velikim zanimanjem može slušati satima, danima…

Dvije godine priprema, preko 24 000 km pređenog puta, tri mjeseca putovanja sa starim pasatom uz nepredvidive izazove… stazama najstarije trgovačke mreže od srednje Kine do Sredozemnog mora.

Kroz svoje izlaganje Hamza je veoma slikovito, sa dosta detalje opisao pojedine impresije, događaje, geografske i historijske podatke.

Posebno je bilo zanimljivo čuti kontekst nekih kulturoloških, vjerskih, tradicijskih, jezičkih, kulinarskih poveznica, koje su sa Puta svule imale i još imaju utjecaj u našoj bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji.

Izuzetno kvalitetno urađena publikacija prožeta unikatnim fotografijama a potkrijepljene stručnim i informativnim tekstovima, je knjiga koja se rado i lagano čita, a čovjeka obogaćuje znanjem.

"ENCIKLOPEDIJA BOŠNJAKA"


U subotu, 5. novembra u prostorijama IBC-a Cirih održana je promocija knjige prof. dr. Nazifa Veledara "Enciklopedija Bošnjaka".

U ime "Bošnjačke nacionalne fondacije", podružnica za Švicarsku, prisutnima se obratio njen predsjednik g. Midhet Jakupović.
U svom interaktivnom izlaganju on je prezentovao ciljeve, aktivnosti i realizovane projekte u zadnje tri godine.
Sve su to djela od nacionalnog značaja za Bošnjaka, bez obzira u kojoj zemlji žive.
Većina projekata se odnosi na književno izdavaštvo, ali tu ima i projekata duhovne i vakufske prirode.
S posebnim ponosom je predstavljena, pa skoro potpuno finansiranje od strane BNF-a CH, izdanje "Enciklopedija Bošnjaka" u kojem su obrađene biografije pet-šest hiljada bošnjačkih istaknutih ličnosti.

Jedno kapitalno dijelo, koje može napisati osoba sa ogromnim znanjem, energijom, a prevashodno vođena ljubavlju prema vlastitom narodu i svojoj zemlji Bosni.

Za ovakvav poduhvat potrebne su godine rada, truda, skupljanje materijalnih dokaza, historijskih činjenica na širem geografskom području, kao i na duži vremenski period.

Zaista, pravo je bogatstvo imati ovakvo izdanje u vlastitoj biblioteci, te u svakom momentu potegnuti za njim. Kroz iščitavanje dva toma ovih knjiga, postajemo samosvjesniji, ponosniji, dostojanstveniji kao narod i pojedinaci.

Kroz encikopediju dobijamo jasniju sliku o sebi kao narodu, upoznajemo plejadu velikana koji su ponikli iz našeg naroda, saznajemo koliki su doprinos dali za ljudsku civilizaciju, opšte dobro, a posebno za svoju zemlju i svoj narod.

Ono, što je posebno važno istaći kod promocije ovih dviju knjiga jeste činjenica, da su obje knjige dijela pojedinaca, a da su njihova izdavanja omogućile odnosno materijalno pomogle organizacije iz dijaspore. U drugim zemljama iza ovakvih projekata stoje Ministarstva kulture i obrazovanja.

Kroz ovakve pozitivne primjere, može se izvući pouka i poruka, kako se uvijek ne treba osvrtati na državu, institucije…, nego praktičnim primjerom pokazati, kako se zajedničkim snagama, kroz jakog pojedinca i nevladine organizacije, puno toga korisnog može uraditi za vlastiti prosperitet i zajedničko dobro.