DŽAFEROVIĆ SA GUTERRESOM: MEĐUNARODNE TRUPE IMAJU PRAVO PRISUSTVA U BIH NA OSNOVU DEJTONA I RANIJIH ODLUKA INSTITUCIJA BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Sep 2022. 13:09:48
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao sa Generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antóniom Guterresom. Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz poseban fokus na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da, ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Predsjedavajući Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu, kao i sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimom A. A. Khanom.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija, kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.