NOVE IDEJE: Kandidat „Za Nove Generacije“ za Skupštinu Kantona Sarajevo
JAŽIĆEVA KAMPANJA: „VRIJEME JE!“ I GENERISANI QR KOD
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Sep 2022. 13:09:10
Zvanična politička kampanja za Opće izbore u Bosni i Hercegovini je počela. Međutim, ona nezvanična, već je uveliko uzela maha. Svake dvije godine gledamo i slušamo istu priču. Sve počiva na nadmetanju, ogovaranju i „pokazivanju mišića“ svojim protukandidatima.

U masi jednoličnih, nekreativnih i dosadnih političkih kampanja ove godine se izdvaja jedna neobična i potpuno drugačija, do sada neviđena u sklopu političkog marketinga koji se koristio na prostoru Bosne i Hercegovine.

Riječ je o distribuciji pozivnica za vjenčanje koje se u svrhu političkog marketinga koriste kao pozivnice na izbore. Pozivnice za vjenčanje, dizajnirane tako da budu vesele i šarene, sa motivima cvijeća, imaju zadatak da osobe koje dobiju pozivnicu prvenstveno asociraju na nešto lijepo i pozitivno, da u njima probude emociju i da se sa tom pozivnicom na određeni način povežu.

To lijepo i pozitivno su promjene koje dolaze i koje se mogu osjetiti u zraku. A promjene dolaze od mladih koji su odlučili da se bore za ove i za nove generacije koje dolaze.

Pozivnice nemaju nikakav pisani sadržaj osim natpisa „Vrijeme je!“ i generisanog QR koda, pa su veoma mistične i zagonetne što navodi svakoga na istraživanje ko se krije iza jedne ovakve ideje. Jednostavnim skeniranjem QR koda otvorit će se web stranica Tarika Jažića, kandidata političke inicijative „Za Nove Generacije“ za Skupštinu Kantona Sarajevo koji je kreator ove političke kampanje.


„Ideja mi je bila da se kroz nov i kreativan pristup približim našim građanima. Siguran sam da kada dobiju pozivnicu neće poželjeti da je bace u smeće kao što je slučaj sa ostalim promotivnim materijalom tokom jedne političke kampanje. Nadam se da će svako pristupiti skeniranju QR koda i da će me na taj način bolje upoznati. Čak i ako se desi da neko ne zna skenirati QR kod, uvjeren sam da će okupiti rodbinu, prijatelje, komšije i da će svi zajedno pokušati odgonetnuti šta se krije iza sadržaja te pozivnice.

Pored toga, odlučio sam se da koristim QR kod i da napravim web stranicu kako bih pokazao da i političke kampanje trebaju pratiti nove trendove, posebno u domenu digitalizacije. Besmisleno je zagovarati proces digitalizacije, a ne prilagoditi političku kampanju novim digitalnim tokovima.“

Tarik Jažić je po struci bachelor inžinjer saobraćaja i komunikacija i magistar menadžmenta i organizacije. Godine 2019. je magistrirao i Zaštitu od prirodnih katastrofa u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Trenutno radi u jednoj švedskoj fintech kompaniji na poziciji Office managera. Kroz svoj politički pristup je pomakao granice vođenja političkih kampanja koje ne moraju nužno biti prljave i nekreativne. Možda zaista dolaze promjene i neki novi politički pokreti i ideje?