Ovom rezolucijom se i 11. juli, kada se u Bosni i Hercegovini održavaju komemoracije, proglašava danom sjećanja u Albaniji.
PARLAMENT ALBANIJE REZOLUCIJOM ODAO POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICUE
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 08. Jul 2022. 03:07:45
Usvajanje rezolucije u albanskom parlamentu bilo je obilježeno političkim prepirkama između vlade i opozicije (EPA)

Zastupnici u albanskom parlamentu jednoglasno su u četvrtak podržali rezoluciju kojom se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, uoči godišnjice masakra koje su snage bosanskih Srba počinile u julu 1995. godine, prenosi portal Balkan Insight.

Ovom rezolucijom se i 11. juli, kada se u Bosni i Hercegovini održavaju komemoracije, proglašava danom sjećanja u Albaniji.

U rezoluciji se navodi da se “potvrđuje stav Albanije da negiranje genocida koji su snage bosanskih Srba počinile nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice predstavlja kršenje međunarodnog prava i promovira fenomen nekažnjivosti ratnih zločina i povrede dostojanstva više od 8.000 civila nad kojima je izvršen masakr u Srebrenici”.

Rezolucija takođe osuđuje “veličanje autora, kreatora i pristalica genocida”, kao i ubistva i silovanja etničkih Albanaca od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu.

Ministrica vanjskih poslova Albanije, Olta Xhacka je rekla da “neki događaji ne bi trebali biti korišteni ili zloupotrebljeni za političke agende”.

Političke prepirke

“Stoga podržavam ovaj prijedlog i pozivam svoje kolege da iz poštovanja prema žrtvama glasaju da to sve zajedno usvojimo, a to poštovanje se nikada ne može pokazati zloupotrebom ovog tragičnog događaja za političke debat”, dodala je Xhacka.

Usvajanje rezolucije u albanskom parlamentu bilo je obilježeno političkim prepirkama između vlade i opozicije.

Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici prvobitno je u junu predložio bivši premijer i predsjednik Sali Berisha iz opozicione Demokratske stranke.

Vladajuća Socijalistička partija odbacila je Berishin prijedlog rezolucije kao pokušaj da stekne legitimitet za sebe, a parlament ga je odbacio.

Ali mnogi ljudi u Albaniji, uključujući pristalice opozicije i aktiviste za ljudska prava, izrazili su nezadovoljstvo zbog neuspjeha socijalista da podrže rezoluciju kojom se osuđuje genocid. Socijalistička partija je potom iznijela svoju rezoluciju o kojoj se glasalo u četvrtak.

Obraćanje DžaferovićaTokom današnjeg zasjedanja, videoporukom albanskom parlamentu se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

Podsjetio je kako su u samo nekoliko dana, nakon 11. jula 1995. godine, jedinice vojske i policije Republike Srpske ubile više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Kako je utvrđeno u presudama Haškog tribunalu, cijela operacija provedena je uz naređenje i nadzor političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske.

“Djelovanje te zapanjujuće industrije smrti uznemirilo je savjest čovječanstva i ukazala na pogubne posljedice nedjelovanja međunarodne zajednice, koja je tri godine pasivno posmatrala opsadu Srebrenice, ‘sigurne zone Ujedinjenih nacija'”, podvukao je Džaferović.

Tragedija Srebrenice planetarni simbol
Naglasio je da je tragedija Srebrenice postala planetarni simbol stradanja i zločina u savremenom dobu.

“Riječ Srebrenica i danas, 27 godina poslije, odjekuje najsnažnijom boli i užasom. Sa zahvalnošću i uvažanjem sam primio vijest o namjeri parlamenta Republike Albanije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Zahvaljujem svim zastupnicima koji su pružili podršku usvajanju ove rezolucije”, rekao je Džaferović.

Dodao je da ovim činom, Albanija potvrđuje svoju pripadnost civiliziranom svijetu, a Parlament Albanije se pridružuje Evropskom parlamentu, Američkom kongresu i brojnim drugim parlamentima u svijetu, Evropi i regionu koji su usvojili rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Ovo je jako bitan i jako važan čin za cijeli region zapadnog Balkana. Obnova povjerenja u regionu moguća je samo uz poštivanje istine, jer poštivanje istine je poštivanje žrtava. Nadam se da će jednoga dana svi u regionu zapadnog Balkana, bez izuzetka, početi poštivati žrtve, tako što će priznati istinu. Na njima je da li će to uraditi i osigurati normalnu i zdravu budućnost, ili će nastaviti poricati, sprečavajući time obnovu povjerenja i držeći nove generacije taocima prošlosti”, podvukao je on.

Albanija i BiH prijateljske zemlje

Zaključio je svoj govor konstatacijom da su Republika Albanija i Bosna i Hercegovina dvije bliske i izuzetno prijateljske zemlje.

“Naše države daju doprinos izgradnji miroljubivog i demokratskog okruženja u regionu. Naši narodi su neraskidivo povezani, brojnim historijskim, kulturnim i općenito ljudskim vezama. Naša budućnost je zajednička, a ona je evropska i euroatlantska. U tom svjetlu gledam i ovaj čin parlamenta Albanije. Svrha sjećanja i odavanja počasti žrtvama jeste i u tome da se užas genocida više nikada ne ponovi.

Jer kao što kaže Potočarska molitva: Neka tuga bude nada, neka umjesto osvete bude pravda, neka majčina suza bude molitva, da se nikada više nikome ne ponovi Srebrenica “, zaključio je Džaferović, prenosi balkans.aljazeera.net.