EVROPSKI PARLAMENT OSUDIO RETORIKU MRŽNJE I OPSTRUKCIJU DRŽAVNIH INSTITUCIJA U BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 06. Jul 2022. 16:07:32
Evropski parlament usvojio je u srijedu izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem, između ostalog, potvrđuju svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji zemlje, ali i oštro osuđuje svaku retoriku mržnje i opstrukciju državnih institucija, prenosi Anadlu Agency (AA).

"Zastupnici Evropskog parlamenta ponovo potvrđuju svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, oni oštro osuđuju svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od rukovodstva entiteta Republika Srpska. Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuslovno vrate u ove državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno vladavini prava", navodi se u saopštenju EP-a.

U tekstu, koji je usvojen sa 479 glasova za, 81 protiv i 75 suzdržanih, ističe se važnost održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

"Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje za prevazilaženje ćorsokaka u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i zbog neuspjeha u njihovoj provedbi uoči ovogodišnjih izbora. U izvještaju se pozivaju svi politički akteri u zemlji da se pridržavaju i implementiraju obaveze iz političkog sporazuma postignutog u Briselu 12. juna 2022", navodi se u saopštenju.

U svjetlu rata Rusije protiv Ukrajine, zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije koje je EU uvela Moskvi te i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije da destabilizuje BiH.