Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu
IZETBEGOVIĆ: U BRISELU RAZGOVARAĆU ISKLJUĆIVO O EVROPSKOM PUTU I KANDIDATSKOM STATUSU BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Jul 2022. 15:07:53
Nakon reakcije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na odluku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će se odazvati pozivu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, na sastanak u Briselu na koji je pozvao predsjednike HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednike SNSD Milorada Dodika, oglasio se Izetbegović:

- Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu „predstavnika konstitutivnih naroda“. Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan.
Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora.

Sa evropskim komesarom za proširenje - kojeg nismo birali mi već članice Evropske unije – razgovaraću isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH. Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone.

Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na „dobacivanje s tribina“ od strane nedoraslih populista i demagoga, objavio je na profilu FB.