BIVŠI REIS CERIĆ ZA QATAR NEWS AGENCY: KATAR PIONIR U DIJALOGU, ZBLIŽAVANJU SLJEDBENIKA VJERA
Autor: B.net
Objavljeno: 29. May 2022. 15:05:23
Bivši “veliki muftija bosanski” (reis) dr. Mustafa Cerić rekao je da je održavanje međuvjerskih konferencija u Kataru već skoro 20 godina dokaz njegove želje da zbliži sljedbenike božanskih religija i širi dijalog među narodima, ističući da to vodi miru i sigurnosti kroz svijet


U ekskluzivnoj izjavi za Katarsku novinsku agenciju (QNA) na marginama svog učešća na Konferenciji o međuvjerskom dijalogu u Dohi koja se trenutno održava u Dohi, dr. Cerić je rekao da ovakve konferencije čiji je domaćin Katar daju sigurnost da dijalog između religija, kultura i civilizacija je efikasan način da se odbaci govor mržnje i fokusira na vjerske i moralne vrijednosti.

Tema ovogodišnje konferencije “Religije i govor mržnje… Sveto pismo i praksa” veoma je važna, ne samo na nivou učesnika i sagovornika, već i na nivou međunarodnih odnosa, jer mir i zbližavanje među religijama u preokrenuti vode ka miru u svijetu, rekao je.

Dodao je da u ovim kritičnim i nestabilnim vremenima kroz koja svijet prolazi, Katar dokazuje da je pionir i lider u civilizacijskom savezu 21. stoljeća, te da takve sastanke i konferencije stavlja u prvi plan svojih briga, koja potvrđuje svoj cijenjeni kontinuirani napor ka dijalogu i globalnom miru.


Međunarodni centar za međuvjerski dijalog u Dohi (DICID) je ove godine organizirao konferenciju pod temom “Religije i govor mržnje… Sveto pismo i praksa”, kako bi se sagledali uzroci ovog fenomena, koji je opasno narastao posljednjih godina, te razgovarati o načinima da se pravno, vjerski i moralno suprotstave tome.

Konferencija, koja bi trebala da se završi u srijedu uveče, vrti se oko tri povezane oblasti: govor mržnje (uzroci, pokretači i rizici), vrste i oblici govora mržnje i željene akcije za borbu protiv govora mržnje. (QNA)(izdvojeno.ba)