Otvoreno pismo
IGK PORUČIO ANU BIH: OSUDITE ANTICIVILIZACIJSKI, ANTIBOSANSKI NAPAD HAZU NA DRŽAVU BIH I PREKINITE SARADNJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. May 2022. 02:05:36
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u više navrata informisao javnost, ali i bitne političke i akademske subjekte u svijetu da agresija susjednih država na BiH traje već skoro tri decenije. Najprije je to bila vojna agresija a sada se vrši politička i diplomatska agresija. Posebno je karakteristična diplomatska agresija koju vode antibosanske diplomate, imenovane od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Hrvatska akademija nauka i umjetnosti {HAZU} u svome dokumentu zahtijeva izmjena Izbornog zakona BiH prema Čovićevom nacrtu, a zatim se zahtijeva treći (hrvatski) entitet u BiH.

Ovaj neprijateljski stav jedne akademske hrvatske institucije je naišao na veliku osudu svih bosanskih patriota u Sjevernoj Americi, ali i mnogih akademskih ustanova u Kanadi i SAD sa kojima IGK ima saradnju.

Atakujući na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet BiH, HAZU se direktno svrstala u antibosansku koaliciju koja ima zadatak podjelu države BiH u cilju stvaranja velike Hrvatske i Velike Srbije. Secesionističke težnje Čovića i njegovog političkog establišmenta, poslije potvrde od strane političkog liderstva Hrvatske, sada potporu ima i od najviše naučne institucije u Hrvatskoj. To je akademska ovjera agresije Hrvatske, koja je pravosnožno presuđena od strane međunarodnog suda za Udruženi zločinaćki poduhvat prema BiH, odnosno agresiju.

Svojim anticivilizacijskim postupkom HAZU je nanijela najviše štete vlastitoj reputaciji. Ne može se više govoriti o respektabilnoj naučnoj instituciji, već o instituciji koja se bavi dnevnom politikom u ime podjele države BiH. HAZU se zapravo svstala zajedno sa SANU u antibosansku akademsku koalciju sa istim ciljem rušenjem države BiH.

Imajući u vidu navedeno IGK poziva AUBiH da osudi antibosanski čin HAZU, da zatraži izvinjenje HAZU prema državi BiH i da stopira svaku dalju saradnju sa HAZU, piše u otvorenom pismu Instituta za istraživanje genocida - Kanada.