BATON PROMOVISAO KNJIGU "JA, HAŠKI SVJEDOK", AUTOR NEDŽAD AVDIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. May 2022. 13:05:25
U petak, 20. maja 2022. godine, u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, Udruženje “Baton” Zenica, obilježavajući 30. godina od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu organizovalo je promociju knjige: JA, HAŠKI SVJEDOK!

O knjizi je govorio njen autor Nedžad Avdić poznat po činjenici da je kao 17-godišnjak nakon pada Srebrenice u mjesecu julu 1995. godine, bio jedan od rijetkih koji je preživio masovna strijeljanja i genocid.

Preživjela žrtva genocida Nedžad Avdić iz sasvim drugog ugla svima nama govori šta je se u stvarnosti tog kobnog jula 1995. godine dogodilo i zašto nije završio u primarnim i sekundarnim masovnim grobnica u Istočnoj Bosni.


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ga je angažovao u više predmeta suđenja počiniocima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a on se u svim tim slučajevima pojavljuje kao zaštićeni svjedok.

Važno je istaći, da je moderator i promotor ove knjige bio je Hajrudin Mešić iz Srebrenice, sada profesor historije u Gazi Husrebegovoj medresi u Sarajevu.

Hajrudin je takođe govorio o genocidu i patnji kroz koja su prošli u Srebrenici, a doživio je i ličnu tragediju kada su mu u genocidu ubijeni četiri brata tokom pada ove "Zaštićene UN zone".


Naredna aktivnost Udruženja “Baton” Zenica je već 26.05.2022. godine kada ćemo izvršiti projekciju dokumentarnog filma: Bolo komandant. Radi se o legendarnom olovskom komandantu Senahidu Boliću Boli, koji je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan I Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima Armije Republike Bosne i Hercegovine, piše u informaciji koju je za medije dostavio Predsjednik Udruženja “Baton” Zenica, doktor historijskih nauka Amir Ismić.