Historijski dan
JUBILEJ DOMOVINE: 30 GODINA OD ČLANSTVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U UJEDINJENIM NACIJAMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. May 2022. 14:05:41
Svim čestitim građanima, borcima - veteranima, patriotima Republike Bosne i Hercegovine, iskreno čestitamo 22. maj – Dan prijema naše države i domovine u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija.
Upućujemo dove i molitve pred duše svih boraca Armije i MUP-a RBiH i nevinih građana koji su svoje živote utkali u temeljima države Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom i vrhovnim komandantom rah. Alijom Izetbegovićem.


Nj.e. Sven Alkalaj
Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u

Vaša ekselencijo,
U svoje ime i tima Bošnjaci.Net Vama i diplomatskom koru u Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u upućujem iskrene čestitke u povodu 22. maja, velikog jubileja – 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija.
Nakon proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i obnove državnosti, 22. maj 1992. jeste jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše jedine domovine, zato imamo veliki razlog za opću radost i veselje.
Uvaženi ambasadore, Vama posebno čestitamo ovaj veliki jubilej jer ste ujedno udarili snažne temelje bosanske diplomacije. Svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, to znamo, govorimo i trajno će ostati upamćeno Vaše ime, kao velikog čovjeka, diplomate i patriote koji voli svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i na najabolji način je predstavlja, rame uz rame među svim zemljama članicima UN-a!

Hvala Vam!

Srdačno,
Esad Krcić,
glavni urednik Bošnjaci.Net
New York, 22. maj 2022.
Danas, 22. maja, punih je 30 godina od održane 86. plenarne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, kada je (22. maja 1992.), usvojena rezolucija 46/237 Vijeća sigurnosti od 20. maja 1992., da se prihvati aplikacija za prijem Republike Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija.

Time se ovaj datum, 22. maj 1992., uzima kao jedan od najznačajnijih u suvremenoj historiji od obnove državnosti Bosne i Hercegovine.

- Nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ispred zgrade UN-a visoko na jarbolu zavijorili su se ljiljani - zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Republike Bosne i Hercegovine su činili tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Haris Silajdžić, parlamentarac Irfan Ajanović, ambasador Muhamed Šaćirbej i dr. Nedžib Šaćirbej, dok su preko puta zgrade UN bili prisutni brojni emigranti koji vole svoju domovinu Bosnu i koji su željno čekali ovaj historijski dan.

'Prijemom RBiH u UN prije 30 godina stekli su se temeljni preduslovi pravne i svake druge prirode da se u odnosima Bosne i Hercegovine sa svijetom realizuju svi oni sadržaji i oblici na temelju, kojih je jedna država prisutna – prema svojim mogućnostima i potrebama – na međunarodnoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svakoj drugoj pozornici'.


Bugarska je 31. januara 1992. je prva zemlja koja je priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu, zatim 6. februara Republika Turska, 12. marta Španija. Dok je bugtila oružana i politička srpsko-crnogorska agresija na RBiH, 6., 7. i 8. aprila uslijedila su priznanja od strane svih zemalja EU, uključujući i Veliku Britaniju i SAD, itd.

Pod linkom u arhivi Ujedinjenih nacija možete pogledati video sa održane Generalne skupštine i prijema Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u članstvo UN.

Pod linkom je momenat kada je ispred UN-a pročitana usvojena rezolucija i nakon toga svečano na jarbolu podignuta zastava sa ljiljanima.