U PALESTINSKOJ AMBASADI OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI ZA UBIJENU NOVINARKU SHIREEN ABU AKLEH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. May 2022. 13:05:48
U zgradi Ambasade Palestine u Sarajevu otvorena je knjiga žalosti povodom ubistva palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, javlja Anadolu Agency (AA).

Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Knjiga žalosti će biti otvorena dva dana, a jutros su se u nju upisali predstavnici egipatske, malezijske i crnogorske ambasade u Bosni i Hercegovini, kao i bivši član Predsjedništva i nekadašnji ministar vanjskih poslova i premijer BiH te svojevremeno osnivač i predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio se svima koji su došli da se upišu u knjigu žalosti.

"Knjiga žalosti će biti otvorena i sutra. Nažalost, ovo nije prvo ubistvo novinara i nažalost neće biti ni zadnje. Nadamo se da će prestati ubijanje novinara i svih drugih", rekao je Namoora.

Smatra da se stanje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze pogoršalo u odnosu na raniji period.

"I konstantno se pogoršava posljednjih godina. Vrše se racije u kućama na Zapadnoj obali, upada se u Al-Aksu. Možemo kazati da je ovo pad međunarodne zajednice zbog toga što ne radi na tome da kazni i presudi zločince. Zbog toga se zločini nastavljaju. Potrebno je natjerati Izrael da prestane sa upadima na naše teritorije, da prestane da ubija civile i hapsi žene i djecu", istakao je Namoora.

Smatra da je potrebno da države obustave podršku Izraelu. Također, Namoora je mišljenja da trebaju da prestanu dvostruki aršini.

Ubistvo palestinske novinarke osudio je i predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf.

"Osjećamo ogorčenost i vidimo da se međunarodna zajednica selektivno ponaša prema palestinskom narodu. Ovo što se događa u Palestini je ratni zločin. Ponašanje izraelske vojske i Vlade Izraela pokazuje da oni ne mare za reakcije ili kazne međunarodne zajednice", izjavio je Maarouf za AA.

Mišljenja je da je Abu Akleh ciljano ubijena.

"To nije slučajno ubistvo. Shireen im je smetala dok je bila živa, ali i kada je umrla. Vidjeli smo da je izraelska vojska napala i ljude tokom njene sahrane", pojasnio je Maarouf.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.