UDRUŽENJE BH NOVINARI OSUDILO UBISTVO NOVINARKE SHIREEN ABU AKLEH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. May 2022. 13:05:24
Udruženje BH novinari pridružuje se Evropskoj federaciji novinara (EFJ) i drugim međunarodnim organizacijama u osudi ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koja je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA).

"Novinari/ke koji izvještavaju iz konfliktnih područja i ratnih zona ne smiju biti mete vojnih napada. U ime BH novinara najoštrije osuđujemo ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh koja je izvještavala za Al Jazeeru sa Zapadne obale. Kao novinarska asocijacija smatramo nedopustivim nasilje nad novinarima, posebno novinarima koji izvještavaju iz kriznih ili ratom zahvaćenih područja", izjavila je Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara.

Mišljenja su da bi EFJ i IFJ, kao međunarodne organizacije novinara, novinarskih udruženja i sindikata, trebale poduzeti odlučnije korake u zaštiti novinara i novinarskih ekipa koje izvještavaju iz kriznih područja i koji se stalno nalaze pod dejstvom oružja vojnih ili drugih naoružanih grupa.

"Moramo pronaći efikasnije mehanizme zaštite. U kreiranje tih mehanizama bi se morale uključiti mnoge međunarodne organizacije. Ubijena je novinarka na Zapadnoj obali koja je radila svoj posao, svakodnevno stižu vijesti o ubojstvima novinara u Ukrajini, slične crne i uznemirujuće informacije dolaze i iz drugih dijelova svijeta. Novinarska zajednica i organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobode informisanja trebaju efikasnije djelovati u zaštiti svojih kolega, te tražiti odgovornost počinilaca i vlada koje stoje iza ubistava novinara", kazala je Rudić.

Abu Akleh je preminula 11. maja nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo njihove novinarke Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

U ranijem saopćenju Al Jazeere navodi se da je Abu Akleh "hladnokrvno ubijena" od strane izraelskih snaga. Ubistvo je nazvano "gnusnim zločinom, koji samo namjerava spriječiti medije u obavljanju njihove dužnosti".

Izraelska vojska je saopćila da njene prve procjene ukazuju da su Abu Akleh "ubili palestinski naoružani napadači".