Žestoke reakcije nakon što je Parlament Albanije odbacio rezoluciju o "Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina"
SRAMAN I ANTICIVILIZACIJSKI POSTUPAK ALBANSKIH PARLAMENTARACA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. May 2022. 18:05:56
Nakon što je Parlament Albanije odbacio rezoluciju o "Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina", uslijedile su žestoke reakcije.

Sali Beriša je optužio poslanike parlamentarne većine, Edi Rama, da su "glasali po nalogu Aleksandra Vučića", prenosi B92.

"Nikada nije postojala antialbanska Albanija kao za vrijeme Edi Rame", naveo je Beriša, preno je isti medij.

Poslanik Tritan Šehu je rekao da je to gorak i ružan dan albanskog parlamenta.

"Mi smo jedini parlament koji nema formalni dokument kojim bi osudio genocid. To je dan koji stavlja težak trag na demokratski svijet. Prije nekoliko dana ova gospoda su glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruski genocid u Ukrajini. Danas nisu prihvatili rezoluciju o osudi srpskog genocida u Bosni, sutra neće prihvatiti da osude srpski genocid na Kosovu. Zašto? To su veze, obaveze, Vučić je iznad. To su ciljevi, zato smo danas obilježeni u albanskom parlamentu", rekao je Šehu.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić, u izjavi za Bošnjaci.Net je istakao:
- Radi se o sramnom, anticivilizacijskom postupku koji ne može uticati na sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Žalosno je što Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida ovakvim neljudskim postupcima ponovo proživljavaju genocid u Srebrenici, koji najveći zločin poslije holokausta.

Albanski politički analitčar Albinot Maloku, u kratkoj izjavi za Bošnjaci.Net nije krio veliko razočarenje i potrešenost zbog glasanja većine albanskih parlamentaraca:
- Očajan i iznenađen postupkom albanskog parlamenta koji, za sada, nije usvojio Rezoluciju kojom se osuđuje genocid koji se dogodio julu 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici, Bosni i Hercegovini.

Glasanje koje je uslijedilo u Parlamentu Albanije isključivo je vezano za vođenje kriminalnu politiku koju vodi premijer Edi Rame i njegov podanički odnos spram Aleksandra Vučića, snajperista sa sarajevskog Jevrejskog groblja.

Albaski i bošnjački narod neće nasjesti na politiku kriminalaca, već će ih ovo glasanje učvrstiti u prijateljskim i bratskim vezama. Radit ćemo da se u narednom periodu ostvari većina u parlamentu i izglasa rezolucija o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni.