DŽAFEROVIĆ SE SASTAO SA NIZOZEMSKIM KRALJEM WILLEM-ALEXANDEROM
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Apr 2022. 16:04:36
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se na početku svoje zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj sastao danas sa kraljem Willem-Alexanderom.

Tokom dužeg i srdačnog razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića sa kraljem Willem-Alexanderom još jednom je naglašeno snažno prijateljstvo naše dvije države, posebno u svjetlu obilježavanja 30. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa.

Predsjedavajući Džaferović upoznao je kralja sa aktuelnom situacijom, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji Zapadnog Balkana, te podvukao značaj daljeg intenziviranja saradnje Bosne i Hercegovine i Nizozemske u svim domenima.

Također, predsjedavajući Džaferović zahvalio se na principijelnoj podršci Kraljevine Nizozemske evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te njenoj izgradnji kao funkcionalne i efikasne države. Tokom sastanka naglašena je značajna uloga u odnosima dvije države koju ima brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj.

Predsjedavajući Džaferović čestitao je kralju Willem-Alexanderu predstojeći nacionalni dan Nizozemske, 27. april - Kraljev dan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao s gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom


Tokom zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas se susreo sa Janom van Zanenom, gradonačelnikom Haaga.

Tokom razgovora, predsjedavajući Džaferović istakao je da mu je zadovoljstvo biti u Haagu, svjetskoj prijestolnici međunarodnog prava, te dodao da Haag i Sarajevo spadaju u one gradove čije samo ime nosi sa sobom veliku simboliku.

Gradonačelnik Haaga upoznao je predsjedavajućeg Džaferovića sa saradnjom grada Haaga sa Sarajevom, posebno u domenu mladih.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je gradskim institucijama na odluci o izgradnji memorijala u Haagu, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

Na kraju sastanka, predstavnici učenika Maris koledža iz Haaga uručili su predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine simbolično pismo za svoje vršnjake u Sarajevu.