Panelist: Mr. Aiša Purak, filantropist i aktivist
RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. Apr 2022. 16:04:14
U ramazanskom panelu za žene koji će se održati u nedjelju, 24. aprila od 5pm do iftara u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill (114-07 91st ave Queens, NY 11418), panelista će biti mualima, filantropist i aktivistkinja mr. Aiša Purak, govorit će na temu: "Znamenite žene u islamu".

'Aiša Purak je rođena u Željeznom Polju, opština Žepče. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, dok srednje obrazovanje stiče u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu kao prva djevojka iz svog mjesta koja je upisala ovu obrazovnu ustavnovu, što je bila motivacija mnogim djevojkama iz Željeznog Polja da i one krenu njenim stazama.
Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Aiša preko Njemačke sa svojom porodicom dolazi u Ameriku, u grad Rochester (New York).
Tu započinje svoj dugogodišnji volonterski rad sa ženama i djecom. Uključuje se i u međureligijske dijaloge te govori o islamu i izbjeglicama na tribinama, fakultetima, džamijama, centrima i u crkvama.
Svoje školovanje nastavlja kroz studij IT tehnologija i historije. U decembru 2016. godine stiče zvanje magistra historije na državnom Univerzitetu New York.
U martu 2017. godine je objavila svoju prvu knjigu, odnosno magistarski rad "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges"'.