U SARAJEVU PROMOVIRANA KNJIGA "PUTUJ SA MNOM NA ZAPAD DA UPOZNAŠ ISTOK": 31 PRIČA O ISLAMSKIM GENIJIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. Apr 2022. 14:04:31
Knjiga "Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok" predstavljena je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Knjiga sadrži kratke priče o inovatorima i izumima, značajnim ličnostima i dostignućima, koja potiču iz islamskog svijeta, a koja su na neki način obilježila razvoj Evrope ili čak cjelokupnog čovječanstva. Strukturirana je i zamišljena kao svojevrstan ramazanski kalendar, jer mjesec ramazan ima 30 dana, a knjiga sadrži 30 priča, dopunjenih još jednom pričom, kao bajramski poklon 31 autora.

O knjizi su govorili ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je jedna od autorica, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Nezir Halilović i izdavač i prerađivač knjige Amina Salkić.


- Željela sam da učimo o inovacijama i inovatorima iz naše prošlosti koja je uistinu zapostavljena i o kojoj ništa ne znamo. Postoji mnogo toga što se može ispričati i djeca drugačije slušaju sadržaj takvih priča, -rekla je između ostalog koautorica knjige Amina Salkić.

U pričama se spominju renomirani naučnici, poput Abulcasisa, Averroesa, Avicene, Gebera, Omera Hajjama, Al-Batanija, Al-Birunija, Al-Džazarija ili Al- Horezmija. Također, pominju se i poznate i značajne žene poput Fatime al-Fihri, koja je osnovala prvi univerzitet na svijetu, zatim pravnice i matematičarke Sutajte al-Mahamili ili vladarki poput Amine od Zarie iz Afrike ili Zubejde bint Džaʿfar.


Pored toga, autori/ce pripovijedaju o produktivnoj interakciji Orijenta i Okcidenta. Donose nam priče o kafi, šahu, tulipanima, ali i algoritmu, nalivperu, arhitekturi, lingvistici ili matematici, za čije su širenje bili presudni Osmanlije, Arapi i Perzijanci.

Koautorica knjige i izdavač Amina Salkić okupila je 30 prijateljica sa tri različita kontinenta, kako bi sebe i druge potakla da više i aktivnije sarađuju, da se bave korisnim idejama. Pored Salkić, autori/ce su Širaza Brka, koja je bila i moderator današnje promocije, Selma Berbić, Elvira Bijedić, Aida Džebhanić - Hodžić, Aida Hafizović, Asima Halavać, Hana Halavać, Mila Halavać, Elma Jakubović, Šejla Jakupović, Esma Jakupović, hfz. Adela Jusamani – Kazija, Narges Kampe, Jonas Kampe, Amina Bukvić - Kulović, Aiša Kulović, Kasim Kulović, Alma Kuštrić, Džanita Lutvić, Naida Hota - Muminović, Selma Prolić, Esma Salkić, Katharina Schindelmeier, Ismeta Seferagić, Aida Selava – Begić, Zineta Subašić, Alma Suruliz, Emina Talić, Emina Tucaković i Lejla Zametica.

- Sa porodicom sam prije dva mjeseca bila na sajmu EXPO u Dubaiju. Tada sam ustvari vidjela jedan dio o islamskim učenjacima, filozofima, putopiscima... Tada sam saznala koliko ja ne znam o svemu tome i bilo mi je jako žao. Iz jedne lagane priče među prijateljicama nastala je ova knjiga. Potpuno nepretenciozno i bez većih ideja. Ispalo je lijepo i svi smo ponosni što smo dio knjige, – kazala je jedna od autorica knjige Alma Kuštrić.

Priče u knjizi "Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok" se oslanjaju na već pomenute historijske ličnosti, ali su one u pojedinačnim pričama opisane i predstavljene na djeci i omladini zanimljiv način, u nadi da će kod njih, a možda i kod odraslih čitalaca, podstaći razmišljanje o kulturološkoj i naučnoj razmjeni i međusobnoj nadgradnji Istoka i Zapada, koja već stoljećima postoji, a nedovoljno je poznata.