PORUKA IZ EU: KALABUHOV SE PONAŠA NEDOLIČNO, NEDOPUSTIVO MIJEŠANJE U UNUTRAŠNJA PITANJA BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 21. Mar 2022. 13:03:07
Portparol Evropske unije Peter Stano ocijenio je da se ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, "ponaša nedolično" te da njegove izjave predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

"Samo građani BiH mogu odlučiti gdje njihova zemlja pripada i koja partnerstva traži. Neprihvatljivo je upućivati prijetnje izvana da bi se pokušalo utjecati na takav izbor", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je ponovo pozvao Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, prestane da podriva stabilnost i bezbjednost u Evropi i odmah prekine svoju nezakonitu agresiju na Ukrajinu.

Ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov je u intervjuu Televiziji Federacije BiH (FTV), objavljenom 15. marta, o mogućem ulasku BiH u NATO, naveo da je to "unutrašnja stvar svake države", ali da je druga stvar reakcija Rusije.

"Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagovati", rekao je Kalabuhov za FTV.

Dodao je da se ne radi o direktnoj prijetnji, ali da bi se analizirala "geopolitička situacija".

"Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa", rekao je Kalabuhov.

Izjavu Kalabuhova najoštrije je osudio i predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Američka ambasada u BiH je također osudila prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova reakcijom Rusije ukoliko BiH postane članica NATO-a.

"Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u bezbjednosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja", navodi se u objavi Ambasade SAD na Twitteru od četvrtka, 17. marta.

U Ambasadi navode da će SAD nastaviti da "stoji snažno uz BiH za vrijeme preduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euroatlanskom savezu nacija".