Sankcije moguće uvesti samo jednoglasnom odlukom svih članica EU, dakle – NIKADA
BRISEL POPUSTIO DODIKU I PONOVO IZDAO BOŠNJAKE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. Mar 2022. 12:03:21

VOGEL: “Sankcije EU Dodiku nikada se neće dogoditi”. Da bi Evropska unija (EU) uvela sankcije pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine, sada će biti potrebna jednoglasna odluka svih članica, umjesto dosadašnje kvalifikovane većine. Ova jučerašnja izmjena načina glasanja ustupak je mađarskom premijeru Orbanu i još nekim antimuslimanskim članicama koji neće dozvoliti sankcije srpskom secesionisti Dodiku. Brisel je prodao Bošnjake, kao i 90-tih sa embargom na oružje kojim smo se mogli braniti. Pustili su da nas ubijaju i nisu nam dali da se branimo. Oni ipak ne žele muslimane u EU, potvrdili su to i sa Turskom. Dakle, moramo se osloniti na sebe i svoje snage


Evropsko vijeće jučer je donijelo odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera do 31. marta 2024. godine.

To je prvi put od kako postoji pravni okvir za restriktivne mjere EU, da je njegovo važenje produženo na ovaj dvogodišnji vremenski period. Do sada je mehanizam produžavan godišnje.

Ta je izmjena potakla spekuliranja da li se i o kakvoj trgovini radilo?

Šta su oni koji su dobili dvogodišnje važenje sankcionog mehanizma morali dati?

Toby Vogel, jedan od osnivača nevladine think-tank organizacije Vijeće za demokratizaciju politike na svom je Twitter nalogu otkrio o čemu se radi:

Prema dosadašnjoj praksi Vijeća EU, o sankcijama prema pojedinicima odlučivalo se jednoglasno.

Sankcije za projekte, novac koji EU plasira, nisu zahtijevale konsenzus.

Zato je i bilo moguće da Evropska komisija obustavi tri infrastrukturna projekta u entitetu Rs vrijedna 600 miliona eura.

“Države članice EU su opet popustile pred Viktorom Orbanom i promijenile uslov glasanja za sankcioniranje Dodika i drugih.

Umjesto kvalificirane većine, sada je nužan konsenzus.

To znači da se sankcije nikada neće dogoditi.

I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu. One članice, poput Njemačke i Holandije, koje tvrde da su za sankcije Dodiku i Čoviću treba da se srame. Nije bilo potrebe popuštati Orbanu po ovom pitanju”napisao je on.

“Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je poslanička grupa Evropske narodne stranke (EPP) dala platformu bliskim Orbanovim saveznicima – Dodika i Čovića – koji su negatori genocida, islamofobi i secesionisti – da izbljuju svoju propagandu bez ikakve intervencije predsjednika AFET-a Davida Mcallistera.

A vi sami zaključujte”, napisao je na kraju svojih objava Vogel.

Dakle, u ovoj odluci se navodi da o snakcijama odlučuje “Vijeće, koje odlučuje jednoglasno na prijedlog države članice ili Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku”, što je promjena u odnosu na način glasanja koji je bio uspostavljen ranije, a koji je zahtijevao kvalifikovanu većinu, odnosno 15 od 27 članova Vijeća.

Toby Vogel, koji smatra da je izmjena načina glasanja ustupak mađarskom premijeru Victoru Orbanu, koji nikada neće dati podršku za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, objavio je portal izdvojeno.ba