U svezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu
KOMŠIĆ UPUTIO INSTRUKCIJU TURKOVIĆ: POSTUPAJTE PO POVELJI UN-A
Autor: NAP
Objavljeno: 28. Feb 2022. 12:02:45
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u svezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, uputio je instrukciju ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

„U svezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu želim Vam skrenuti pažnju da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih nacija i potpisnica Povelje UN-a“, naglasio je u istrukciji predsjedavajući Predsjedništva Komšić.

Naime, Poveljom UN-a se izričito zabranjuje napad na međunarodno priznate države članice UN-a kao i vojne aktivnosti usmjerene prema državama članicama bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

„Stoga smatram nepotrebnim da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izjašnjava i glasa o primjeni elementarnih principa međunarodnog prava definiranim u Povelji UN-a koje smo potpisnici i koji su na snazi od 1945. godine i predstavljaju civilizacijska dostignuća suvremenog svijeta“, naveo je Komšić.

Nadalje, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije i njenih država članica u članu 10. (2) d), govori da je Bosna i Hercegovina obavezna poduzimati korake kako bi se unaprijedili zajednički stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Europi, uključujući suradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnoom politikom Europske unije.

Osnove Strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine jasno ističu sljedeće:

"Bosna i Hercegovina kroz provođenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, treba da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama", naglasio je.

„Smatram kako je glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, o tome da li treba ili ne Bosna i Hercegovina ispunjavati međunarodne obaveza koje je preuzela potpisivanjem citiranih međunarodnih akata, stoga nepotrebno. Predlažem Vam da se u svojim daljim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi pomenutim načelima međunarodnog prava koja su neupitna“, zaključio je Komšić.

„Bosna i Hercegovina se već pridružila stavovima Evropske unije u Ujedinjenim nacijama, kao i na glasanju za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. Sukladno tome su stavove Bosne i Hercegovine već su iznijeli i šefovi misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku i pri Vijeću Europe u Strasbourg-u", podsjetio je Komšić.