AVDOVIĆ I BEĆIROVIĆ O STANJU U UKRAJINI: NA PRAGU SMO NAJVEĆEG RATA, SAMO SE TRAŽI KO ĆE POVUČI OKIDAČ
Autor: Hayat
Objavljeno: 20. Feb 2022. 23:02:21
O mogućem sukobu između Rusije i Ukrajine, zaključcima HNS-a, ali i zapaljivim izjavama predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića u našoj emisiji '7 Plus' Hayat TV-a, razgovarali smo sa Erolom Avdovićem, novinarom i dopisnikom iz New Yorka i Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES.

Kada je u pitanju konflikt između Rusije i Ukrajine, Avdović je kazao kako u Americi postoje razne informacije, počevši od dobrih, pa do onih loših.

Ono što je pozitivno i dobro, jeste to da uprkos upozorenjima svijeta da će doći do ruske agresije, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski još uvijek traži način da se situacija smiri. Vjerovatno je i on sam svjestan koliko bi taj sukob bio poguban za Ukrajinu i njen narod, ako uzmemo u obzir vojnu moć Rusije. Loša strana je ta što je Biden u javnost izašao sa veoma opasnim porukama. Jedna od njih jeste da ima pouzdane informacije kako će Rusija napasti Ukrajinu. Mislim da jedan predsjednik ne bi tako olako izgovarao krupne riječi poput tih, pogotovo ako uzmemo u obzir da je to predsjednik Amerike. Na pragu smo najvećeg rata od 1945. godine, – mišljenja je Avdović.

Bećirović je također konstantnovao kako sve upućuje na oblik rata, te da sama situacija u Ukrajini sliči ovoj u Bosni i Hercegovini.

Imamo primjer gdje se onemogućava jednoj nezavisnoj zemlji, u ovom slučaju Ukrajini da odlučuje o svojoj sudbini, tačnije pristupanju članstvu NATO-a. Čak joj se zabranjuje da izrazi želju za tako nešto. Imamo mnogo sličnosti sa Bosnom i Hercegovinom. U Ukrajini se trenutno traži strana koja će započeti rat. Kazavši da će doći do ruskog napada, Biden je tu odgovornost već prebacio na Putina. Isto se traži i u Bosni i Hercegovini. Želi se zabraniti Ukrajini da svoju budućnost sama gradi, a ona svoju budućnost vidi u NATO-u i EU. Nepojmljivo je po međunarodnom pravu da se Rusija miješa u takve stvari. Imamo nešto slično i u Bosni i Hercegovini, a to je da se Dodiku nudi takvo nešto, to su informacije iz diplomatskih izvora. Rusija želi zaokruži ono što drži pod kontrolom, a to je Donjeck i Lugansk i taj dio želi legalizirati kroz ovaj konflikt, – naglasio je Bećirović.

Avdović je istakao kako međunarodni obavještajni sektor poprilično dobro radi svoj posao.

Imamo sve fotografije iz zraka koje govore o brojnosti vojnika na terenu. Ne možemo govoriti o raspoloženju vojnika, tačnije da li su za rat ili ne. Procjena situacije je teška, a ono što znamo jeste da Biden ne bi rezolutno izašao pred svijet sa porukom da zna za napad Rusije. Ono što se zapostavlja jeste to da Putinove ambicije nisu samo da NATO ne uđe u Ukrajinu, nego on želi da čitav Zapad podigne bijelu zastavu, čime bi Putin ostvario dominaciju u tom regionu. Ostaje nam pitanje šta Putin može postići bez ispaljenog metka, – tvrdi Avdović.Bećirović je mišljenja kako je sukob veoma izvjestan, obzirom da se Putinu uskoro završava mandat, ali je i napomenuo da je upravo Vladimir Putin započeo rat u Čečeniji.

Ruska Federacija ekonomski loše stoji, svu situaciju izvlače visoke cijene plina i nafte. Za povratak u mandat priželjkuje ratni sukob i nije mu potrebno da Ukrajina dođe u NATO. Ruski ambasador u BiH je ‘izletio’ kazavši da oni nisu ni za to da BiH uđe u NATO. Rusija želi da povrati utjecaj u područje SSSR-a, a ovdje da pravi probleme Americi i EU. Nažalost, postoje inficirana tijela unutar EU, ali i NATO od strane ruske politike. To su prvenstveno Viktor Orban i Janez Janša – naglasio je Bećirović.

Avdović je kazao da je u interesu mnogih rat u Ukrajini, prvenstveno onih koji će prodavati oružje i koji u raspoređivanju vojnih snaga na granice Rusije i Ukrajine vide politički interes.

Ovu krizu je upravo započeo Putin. Blinken je objasnio kojom medijskom metodom će krenuti u ostvarenje ratnog cilja. Prvenstveno je ovaj rat u interesu Putinu, ali reklo bi se da je to mač sa dvije oštrice. Možda shvati da se preračunao, pa i odustane. Dobio bi nemire u svojoj zemlji kroz određeno vrijeme kada počnu ginuti ruski vojnici, – zaključio je Avdović.

Bećirović je mišljenja kako će upravo konflikt Rusije i Ukrajine odrediti budućnost svijeta.

To će biti odluka da li će svijetom vladati demokrati ili autokrati. Mnogo je sličnosti BiH i Ukrajine. I ovdje se blokiraju svi procesi integracija prema EU i NATO-u. Ako je EU sankcionisala Putina, ne vidim razloga zašto ne bi Dodika. Balkan se koristi za izazivanje i provociranje EU i SAD. Važno je da se na adekvatan način riješi ukrajinska kriza. To je ulog koji će odrediti našu sudbinu narednih 100 godina. Ukoliko bi dišlo da pobijede autokratske snage, koje su infiltrirane unutar EU i NATO-a, ne piše nam se dobro, – upozorio je Bećirović. (Mehmed Sultanović, Hayat)