Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava
IMPLEMENTACIJA PROJEKTA “SRPSKI SVET”: INTENZIVNA KAMPANJA MRŽNJE PREMA BOŠNJACIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Jan 2022. 14:01:38
9. JANUAR – START GENOCIDA U BiH
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Beograd, 9.januar 2022: Zbog niza novih incidenata kojima se pjesmama i grafitima veličaju genocid i ratni zločinci, a Bošnjacima se prijeti novim pokoljem, napetost i strah u Priboju i među Bošnjacima u Sandžaku raste. Čak i tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije izvikivala uznemiravajuće prijetnje „Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. Intenzivna kampanja, koja traje mjesecima i čiji su prijeteći slogani: “Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala, “Ratko Mladić heroj”, murali sa likom Ratka Mladića, te poruke mržnje na društvenim mrežama, stovrila je atmosferu netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji.

Reakcija države na te ispade je blaga ili češće nikakva, posebno na one koje su počinili policijski službenici.U medijima pod kontrolom vlasti cirkulišu razne teorije koje Sandžak stigmatizuju, jer se percipira kao sporna teritorija koja može biti uzrokom novih nestabilnosti. Sandžak se smatra važnom tačkom na tzv. zelenoj transverzali i kao put za teroriste, što je bilo okosnica propagnade za pripremu rata i zločina protiv Bošnjaka. Incidenti su učestali baš u Sandžaku, jer se tretira kao posljednja ofanziva protiv “zelene transverzale” i predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje. Eskalacija srpskog nacionalizma kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj oživljava strahove Bošnjaka i neizvesnost u pogledu njihove budućnosti. Rast islamofobije i stalna fiksiranost na islamski ekstremizam je u funkciji opravdavanja zahtjeva za secesiju Republike Srpske i pojačanog pritiska na Bošnjake i njihovu marginalizaciju u Sandžaku.Uprkos očiglednom zanemarivanju države ovog regiona, Bošnjaci su proteklih decenija ulagali puno dobre volje u očuvanje dobrih međususjedskih odnosa Srba i Bošnjaka.

Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava smatraju da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbijedila sigurnost svih građana podjednako, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju povjerenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava također očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno. Jer, na djelu je intenzivna implementacija projekta “srpski svet”.