GRADONAČELNICA SARAJEVA ODGOVORILA NA PROVOKATIVNI ZAHTJEV VELIKOSRPSKE POLITIČKE STRANKE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. Jan 2022. 19:01:56


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je na FB profilu da je politička stranka 'Ujedinjena srpska' zatražila održavanje svečane akademije u Vijećnici. Iako je očigledna provokacija od strane dobro poznate velikosrspke fašističke stranke, ipak gradonačelnica je naglasila da "Zahtjevu neće biti udovoljeno iz sljedećeg razloga":

- Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar.
Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje "nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH."

- Stoga, piše gradonačelnica Karić, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakost svih njenih građana, zaključila je sarajevska gradonačelnica Karić.