U SREBRENICI SE SASTALE PROBOSANSKE STRANKE U RS: PLATFORMA ZAJEDNIČKOG NASTUPA - ZAŠTITA DRŽAVE NA SVAKOM NJENOM PEDLJU
Autor: Fena
Objavljeno: 17. Nov 2021. 18:11:19


U Srebrenici je danas održan sastanak Trećeg bloka probosanskih stranaka iz entiteta Republika Srpska o zajedničkom nastupu na izborima (SDP, SDA, SBiH, DF, NLD Sevlid Hrustić i Ćamil Duraković).

Ćamil Duraković iz Inicijative "Moja adresa Srebrenica“, nakon održanog sastanka, kazao je da su konačno dvije najodgovornije i najveće političke stranke zajedno u Trećem bloku, a to su SDA i SDP.

- Naredni sastanak će produktovati jedan dokument 'Platforma zajedničkog nastupa', a potom će uslijediti do kraja godine potpis koalicionog sporazuma između političkih subjekata i onda će se raditi. Cilj je da se podigne biračko tijelo koje će za rezultat dati šest ili osam mandata u Narodnoj skupštini RS-a, potpredsjednika iz reda bošnjačkog ili iz hrvatskog naroda, jer imamo i hrvatske stranke. Onda ćemo postati treći politički blok kao faktor u Narodnoj skupštini RS-a bez kojeg se neće moći formirati vlast, - rekao je Feni Duraković.

Kako je istakao, to je naš cilj, a ispred svega nam je država te da u ovom dijelu BiH pokažemo da su političke snage spremne štiti državu na svakom njenom pedlju.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je kazao da će zajednički motivisati glasače na narednim izborima.

- Promijenit će se odnos potencijalnih birača prema političkim subjektima koji će shvatiti da nam je interes da zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu, i da smo prevazišli neke svoje sujete, neke međusobne probleme, te da smo zajednički u jednom bloku kako bi osnažili i podržali manjinski narod u entitetu RS-a i izborili za neku vrstu društva u kojem će ljudi normalno živjeti, - kazao je Ramić.