KONSULTATIVNI SUSRET: PRINCIPI ZA IZMJENE USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Oct 2021. 19:10:06


VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BIH 1990 održali radno konsultativni susret sa političkim organizacijama, akademskom zajednicom i organizacijama civilnog društva:

U velikoj sali Općine Centar održan je radno konsultativni susret na kojem su predstavnicima političkih organizacija, akademske zajednice i organizacijama civilnog društva prezentirani Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili Zoran Jovanović, predsjednik SGV, prof. dr. fra Petar Matanović, dopredsjednik HNV u BiH, prof. dr. Kasim Trnka, predsjednik Savjeta VKBI za ustavno pravna pitanja, Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990 i mr. sc. Emir Zlatar, koordinator naših NGO.

Radno konsultativnom susretu prisustvovavli su predstavnici SDA BiH, NIP, SDP BiH, SBIH, NES, NB, Naša stranka, DF, Platforme za progres. Predstavnici HNS-a nisu se odazvali pozivu, kao ni predstavnici političkih organizacija iz RS.

Iz reda akademske zajednice i organizacija civilnog društva prisustvovali su predstavnici ANUBIH, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, Društva pisaca BiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Fondacija pravda za Bosnu i Hercegovinu, BANU, Pravnog fakulteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, La Benevolencije, Merhameta, IZ u BiH, apelanati Dervo Sejdić i Jakob Finci, te članovi naših organizacija.


Na susretu je prezentirana web aplikacija kojom će građani Bosne i Hercegovine moći dati svoju podršku ponuđenim Principima za izmjene Ustava BiH. Očekuje se prikupljanje minimalno 100.000 elektronskih glasova građana BiH, čime će se po prvi put u Bosni i Hercegovini građani očitovati o postojećem ustavno pravnom sistemu, kojem ih do sada niko od 1996. godine ni na koji način nije pitao. Ova građanska inicijativa ima za cilj da domaćim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, prije svih OHR-u i Kancelariji EU u BIH jasno predstavi da se prilikom izmjena Ustava BIH moraju uključiti svi subjekti koji oblikuju našu društvenu zbilju. Vjerujemo da je većina građana Bosne i Hercegovine nezadovoljna postojećim stanjem u BiH, kao i diskriminatorskim odredbama Ustava BiH, koje su kao takve definisane pravosnažnim presudama međunarodnih sudova (sudovi UN-a, Evropksi sud za ljudska prava), te su izmjene Ustava BIH i međunarodno pravna obaveza naše države.

Sa susreta je upućen apel i molba elektronskim i pisanim medijima, prije svih portalima, da podrže promociju naše web aplikacije, te da na taj način daju svoj doprinos ovoj građanskoj inicijativi. Web aplikacija se može preuzeti na web stranici www.izmjeneustava.com.

Prvu aplikaciju su popunili prof.dr. Kasim Trnka i ak. Abdulah Sidran.