Hoću da vjerujem da nas ovoga puta neće izdati ni EU ni NATO!
DRUGA RUNDA PONORA VELIKOSRPKE POLITIKE NA BALKANU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 17. Oct 2021. 15:10:49
DR. MUSTAFA CERIĆ: Nasreću, Bosna ipak nije sâma u ovoj drugoj rundi drugog velikosrpskog memoranduma, rundi koja će se završiti kao i prva u ponoru srpskog poraza i srama pred Bogom i svijetom.
Volio bih da se Nedeljko Čubrilović prisjeti kako je prošao Momčilo Krajšnik, koji je bio na čelu Narodne skupštine, poput ove kojoj trenutno on, Čubrilović, predsjedavao.
Isto tako je i Krajšnik mahao tom srpskom skupštinom Bosni i svijetu protiv logike i zdravog razuma.
I Milan Babić je to isto radio u Hrvatskoj dok nije shvatio da to tako ne može i onda se ubio.


Prva runda implementacije prvog velikosrpskog memoranduma na Balkanu imala je porazni epilog.

Nakon borbe protiv svih, gdje je na početku srpska vojska bila nadmoćna, međunarodne sudije u Haagu su presudile velikosrpskim igračima doživotnu robiju za genocid nad Bošnjacima.

Valentin Inzko je pred svoj odlazak iz Bosne donio Zakon o zabrani negiranja genocida.

To nije bio razlog već samo povod za početak „druge runde“ za implementaciju drugog velikosrpskog memoranduma od 2012. godine.

1) Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, montiranim procesima protiv državljana Bosne i Hercegovine i Kosova.
- Primjer bosanskog junaka Edina Vranja.

2) Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha.

- Primjer Pink TV i drugovih Vučićevih tabloida, gdje se veličaju osuđeni srpski ratni zločinci a difamiraju bosanski branitelji Bosne protiv srpske agresije i genocida.

3) Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.
- Jučerašnja posjeta patrijarha srpskog Porfiraija bila je u toj funkciji. Nije se sastao ni sa bosanskim reisu-l-ulemom ni sa vrhbosanskim nadbiskupom, ali ga je dočekao vođa četnika sa Grbavice Vojislav Čarkić, koji kaže: “Još uvijek sam raspoložen za ubijanje”. Usput, patrijarh Porfirije je kazao da je Sarajevo širokogrudni grad otkad je nastao. Malo se, međutim, posefio kad je rekao da hrišćani (Srbi) ovdje obitavaju 14 v(j)ekova. No, neka mu je halal olsun na ovom lapsus linguæ. U Europi je samo rimski papa nepogrešiv.

4) Inzistirati na zatvaranju Haškog tribunala.
- Strah ratnih zločinaca od istine i pravde je najbolji način da se zaustavi njihovo zlo protiv čovječnosti. Oni to znaju i zato im smeta haški tribunal.

5) Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire.
- Crna Gora se drži napola od nedavnog desanta na Cetinju. Kosovo se uspješno odupire velikosrpskom napadu iz Beograda. Makedonija je za sada mirna. Hrvatska se povukla jer ju, nakon članstva u EU-u, Balkan ne zanima. Hrvatsku zanima samo podjela Bosne sa Srbijom po dogovorenom planu Tuđman-Milošević iz Karađorđeva.

6) Pomagati odcjepljenje Republike Srpske.
- To Aleksandra Vučić permanentno radi u dogovoru s Miloradom Dodikom. U tome im pomaže i srpski patrijarh Porfirije, koji je posjetio Sarajevo bez da se susreo sa domaćinima – bosanskim reisu-l-ulemom i vrhbosanskim nadbiskupom. Da li srpski patrijarh razumije svoje vlastite riječi kad je rako da „smo potrebni jedni drugima“. Ako je tako, onda je potrebno da jedni druge poštujemo i posjećujemo a ne da jedni druge nazivamo „takozvani duhovni lideri u Bosni“.

To su tih šest ključnih tačaka drugog velikosrpskog memoranduma, koji je sada na djelu od Vućića do Dodika i obratno uz blagoslov srpskog patrijarha.

Nasreću, Bosna ipak nije sâma u ovoj drugoj rundi drugog velikosrpskog memoranduma, rundi koja će se završiti kao i prva u ponoru srpskog poraza i srama pred Bogom i svijetom.

Volio bih da se Nedeljko Čubrilović prisjeti kako je prošao Momčilo Krajšnik, koji je bio na čelu Narodne skupštine, poput ove kojoj trenutno on, Čubrilović, predsjedavao.Isto tako je i Krajšnik mahao tom srpskom skupštinom Bosni i svijetu protiv logike i zdravog razuma.

I Milan Babić je to isto radio u Hrvatskoj dok nije shvatio da to tako ne može i onda se ubio.

Kažem, nasreću, Bosna nije sâma zato što sam ohrabren dvjema jasnim i nedvosmislenim izjavama od strane Europske komisije i NATO-a. „Svih 27 članica EU-e je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je portparol EU Peter Stano, kao odgovor Dodiku da je EU-a podijeljena oko bosanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Otvori link ovdje: „Svih 27 članica EU-e je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu“.

Mnoga važnija je jasna i nedvojbena izjava koja dolazi od NATO-a, a to je: „Snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

Otvori link ovdje: NATO: Snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Hoću da vjerujem da nas ovoga puta neće izdati ni EU ni NATO!

Naravno, kao i uvijek opet sve ovisi o nama samima i našoj spremnosti da branimo i obranimo slobodu bosanskog naroda i čast bosanske države.

Volio bih da su se bosanski mediji fokusirali na ove dvije izjave umjesto na izjave Dodika i drugih, koji šire beznađe i depresiju, koji govore o ratu.

Također, volio bih da su bosanski vodeći političari iskoristili ove dvije izjave za intenzivnu diplomatsku aktivnost u cilju boljeg razumijevanja geopolitičkih kretanja, bolje reći, promjena, koje se događaju u nama bliskom i dalekom svijetu.

Umjesto toga vodeći bosanski političari raspravljaju, odnosno, osporavaju jedan drugog oko liderstva ako dođe do rata. To je toliko infantilno da nemam riječi da to definiram, ali imam potrebu da kažem:
- Urazumite se!
- Razgovarajte!
-Dogovorite se!

Narod nije samo u srahu od njih, već i od vas zato što im ne pružate ni mir u duši ni sigurnost u državi!

A to je najvažnije da vas narod vidi da zajedno radite na zaštiti nacije i države!

Tako vam/nam Bog pomogao! Amin!