MAHIR MEŠALIĆ (DF): RUŠITELJI I KVISLINZI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 17. Oct 2021. 01:10:31
MAHIR MEŠALIĆ (DF): Došlo je vrijeme da su se sve politike ogolile i da jasno vidimo, politički i srcem, gdje ko stoji u odnosu na procese u i oko države Bosne i Hercegovine?

U jeku antiustavnih, secesionističkih i vrlo ozbiljno koordiniranih napada protiv državnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika, pa i Dragana Čovića, održana je Javna tribina PDA Mirsada Kukića i njegove “interesno-tajkunske bratije” u centru Tuzle.

Na njoj se klicalo i tražilo da se Bosna i Hercegovina zauvijek podijeli putem izmjena Izbornog zakona BiH na aparthejdski i fašistički način u kojem bi Bošnjaci, Hrvati i Srbi glasali “svako za svoje”. Sve to, vrlo vjerovatno, po različitim biračkim kutijama za svaki narod, čime bi se zauvijek ukinuo građanski, multietnički i evropski duh Bosne i Hercegovine. Izvršila bi se i uvertira za stvaranje, pored entiteta RS, i novi entitet u vidu tkz. “Herceg-Bosne”. Predsjednik stranke PDA, Mirsad Kukić, u stilu zagovornika etničkih izbornih jedinica i desnog radikalca HNS-a Karamatića, zaprijetio je da “ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora”.

Nažalost, ova i ovakva PDA hobotnica na čelu sa Kukićem već dvije decenije upravlja najvećim Tuzlanskim kantonom. Nekad posredstvom SDA, a danas koristeći kapacitet svojih koalicionih partnera: SDP, SBB, NS i HDZ! Ova koalicija, kao vladajuća većina, je već i u praksi uvela tkz. “legitimno predstavljanje” po zahtjevu Čovića gdje je Božo Jurić, iako nema zastupnike iz reda svoje stranke HDZ-a, izabran kao ministar zdravstva TK. Napominjem, da je ministar Jurić kao delegat prisustvovao i skupu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ispred HDZ-a u Mostaru po odobrenju Premijera Tuzlanskog kantona, Kadrije Hodžića (SDP).

Sličan ili isti stav je već javno deklarisan od strane sarajevskog “malog kukića”, Konakovića (NiP). On je proteklih dana najglasniji da se Tuzlanskom kantonu oduzmu prava na pravedniju raspodjelu novca od javnih prihoda. Ovi i ovakvi pogledi na državu Bosnu i Hercegovinu, njeno uređenje i Ustav BiH su u suprotnosti sa proklamovanim politikama SDP-a, a siguran sam, bez ikakve dileme i njenih članova, te simpatizera.

Javno pozivam najviše funkcionere SDP-a, ako ne dijele ovaj stav svojih sarajevsko-tuzlanskih kantonalnih partnera da se javno ograde od izjava svojih koalicionih partnera koji su kvislinški usmjereni ka daljnjoj trajnoj razgradnji i podjeli države Bosne i Hercegovine.

Za tu i takvi Bosnu i Hercegovinu, za koju se javno zalažu ove destruktivne politike, se niko nije borio ni u prošlosti, a neće ni u budućnosti.

Došlo je vrijeme da su se sve politike ogolile i da jasno vidimo, politički i srcem, gdje ko stoji u odnosu na procese u i oko države Bosne i Hercegovine?!, - ističe u saopćenju Mahir Mešalić, član
Predsjedništva Demokratske fronte.