POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Autor: Mr. Aleksandar Saša Zeković
Objavljeno: 12. Oct 2021. 14:10:41
MR. ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ: Vlada je pristupila nedemokratskoj praksi, i obesmislila, unaprijed, uspostavljene mehanizme nadzora nad policijom. Vlada je poručila otvoreno da je ne zanimaju dokumentovane primjedbe na postupanje policijskih službenika. Za Vladu je postalo potpuno nebitno da li je neki policijski službenik prekoračio ovlašćenja, kao ni da li je izvršio neko krivično djelo. Važno je da je realizovana intronizacija i da je zadovoljna SPC.


Nagrađivanje policijskih starješina i službenika bez pravljenja razlike ko jeste a ko nije profesionalno i zakonito postupao na Cetinju pogubno je po dalji demokratski i institucionalni razvoj Crne Gore.

Odluka Vlade premijera Zdravka Krivokapića da nagradi policijske starješine i službenike predstavlja jedan od ozbiljnijih primjera otvorene političke korupcije i pokušaj preživljavanja dijela nove političke elite.

Nije samo posrijedi demonstracija nadmoći nad Ministarstvom unutrašnjih poslova i djelovima Vlade kojima je koliko toliko stalo do integriteta, već je riječ o predizbornoj aktivnosti i namjeri da se unaprijed obesmisle sve kontrolne i nadzorne funkcije nad policijom.

Odluka Vlade je ne samo neosnovana i nepotrebna već i štetna po povjerenje u policiju i odraziće se nepovoljno po njenju inkluzivnost i prihvaćenost.

Vlada Crne Gore je donijela odluku da novčano nagradi sve policijske službenike i starješine koji su bili direktno ili indirektno angažovani na realizaciji intronizacije novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na Cetinju.

Vlada je požurila iako je bilo opravdano i dugoročno korisno da je sačekala konačnu odluku državnog tužilaštva kao i mišljenja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Možda će sve njihove odluke ići u prilog Vladi, ali bilo je racionalno sačekati njihove nalaze kako bi se sačuvao smisao nadzora i javnog nagrađivanja državnih službenika.

Nagrađivanje svih policijskih službenika u toku postupaka kontrole policije i povrede ljudskih prava predstavlja nelegitimnu raspodjelu novčanih nagrada i snaži opstanak i razvoj policijske neodgovornosti, kulture ćutanja i međusobne solidarnosti između policijskih službenika po svaku cijenu, čak i onda kada su prekoračena ovlašćenja i izvršena određena krivična djela.

Nagrađivanje svih policijskih službenika u toku pokrenutih postupaka predstavlja i otvoreni poziv Vlade svim policijskim službenicima da ne sarađuju sa državnim tužiocima i službenicima koji provjeravaju profesionalno postupanje i postojanje povrede prava.

Vlada je pristupila nedemokratskoj praksi, i obesmislila, unaprijed, uspostavljene mehanizme nadzora nad policijom. Vlada je poručila otvoreno da je ne zanimaju dokumentovane primjedbe na postupanje policijskih službenika. Za Vladu je postalo potpuno nebitno da li je neki policijski službenik prekoračio ovlašćenja, kao ni da li je izvršio neko krivično djelo. Važno je da je realizovana intronizacija i da je zadovoljna SPC. Ovako nešto nije rađeno ni u najgorim izdanjima i verzijama Demokratske partije socijalista Crne Gore. Svjedočimo urušavanju odgovornosti i povratku policije na politička i nedemokratska podešavanja.

Umjesto nastavka demokratskog i profesionalnog razvoja policije, i odlučnog otklona od navoda da je crnogorska policija zapravo politička policija, dio nove Vlade Crne Gore, blizak SPC, šalje jasne signale prema policijskim strukturama da želi uspostaviti i razvijati partnerstvo i da policiju žele vidjeti kao zaštitnika nove elite.


Autor je bivši predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije2005-2021, i Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj”