Svečanom akademijom obilježena 50. godišnjica IIN Preporod
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: PREPOROD JE JEDNA LIJEPA I USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA PRIČA
Autor: MINA
Objavljeno: 09. Sep 2021. 16:09:32

Nakon svečane akademije u povodu 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod


Svečanom akademijom, koja je održana danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, obilježena je 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju naglasio da je Preporod donosio nove reformističke ideje, promovirao islam, afirmirao obrazovanje, savremeno interpretiranje kur'anskih i hadiskih sadržaja i moralno ponašanje.
- Zahvaljujući tome, uz, naravno, i druge faktore – mi u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru cijele bivše Jugoslavije, danas imamo progresivnu islamsku misao, koja islam predstavlja i argumentirano interpretira kao vjeru civilizacije i kulture visokih moralnih vrijednosti i duboke humanosti. Možda neću pogriješiti ako kažem da je naša islamska misao - svakako i zato što smo na prvoj liniji suočavanja sa savremenim izazovima - najkonstruktivnija i najracionalnija u čitavom islamskom svijetu, - rekao je reisu-l-ulema.
Dodao je da nastupi učenjaka na konferencijama širom svijeta, na naučnim skupovima, okruglim stolovima, to zorno pokazuju.
- Preporodova zasluga u tome je, nesumnjivo, velika - poručio je on.
Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović je u svom obraćanju kazala kako pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca naroda, Islamske zajednice, te da je Preporod vjerna "knjiga pamćenja" uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i uspjeha.
- Mi promoviramo načela koja zahtijevaju borbu za pozitivnu promjenu. Mi smo naučili da se za dobro i promociju dobra, kao načela naše vjere - mora boriti. Naš današnji program jeste podsjećanje, ali je prije svega, naglašavam – priča o budućnosti. Mi nastavljamo propitivati, analizirati, kritikovati, prepoznavati pozitivne i negativne tendencije u našem društvu ali i u svijetu, boriti se protiv buke koja zaglušuje i dezorijentira, objavljivati pouzdane informacije ne utrkujući se za senzacionalnim naslovima, niti profitom - tako nastavljamo ispunjavati svoju svrhu i misiju - poručila je Tahirović.
Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice, ovom prilikom su dodijeljena i javna priznanja. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je uručio Zlatnu plaketu prethodnom reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi.
Udruženju Illmije i Muftijstvu bihaćkom su dodijeljena Posebna priznanja.
Priznanja za urednike Preporoda su dodijeljena dr. Jusufu Ramiću, dr. Orhanu Bajraktareviću, dr. Ekremu Tucakoviću, mr. Mehi Šljivi i Senadi Tahirović.
Dobitnici Plakete za značajan doprinos su Salih Smajlović, Ahmed Mehmedović, Muharem Omerdić, dr. Enes Ljevaković i dr. Selman Selhanović, dok su Priznanja za istaknute ličnosti dodijeljena Aidi Krzić, Mustafi Spahiću i Muhamedu Veliću. Ova priznanja će naknadno biti uručena Hadžemu Hajdareviću i dr. Fikretu Karčiću.
Dobitnici Zahvalnice za poslovne partnere su BH Telecom, BBI banka, MI Ovako i BH pošta.
Prvi broj Preporoda, koji je izašao kao glasilo Udruženja illmije, štampan je 15. septembra 1970. godine, i to na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, s dvobojnom varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.
Nakon svečane akademije upriličena je i izložba "Enciklopedija našeg identiteta", koju su pripremili članovi Redakcije Preporoda Elvedin Subašić i Safer Muminović.

OBRAĆANJE REISU-L-ULEMA NA AKADEMIJI POVODOM 50. GODIŠNJICE IIN PREPOROD

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: Od pojave štampe u našoj zemlji pojavljivali su se mnogi listovi s islamskom orijentacijom i ubrzo potom se gasili, nestajali jedni za drugim, iz ovih ili onih razloga. Preporod, pak, traje i danas - pedeset godina nakon svoje pojave jednako je snažan, vitalan, svjež i na tragu onih ideja na kojima je i osnovan, i predstavlja najdugotrajnije islamske novine kod nas

SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA (MINA) – Preporod je donosio nove reformističke ideje, promovirao islam, afirmirao obrazovanje, savremeno interpretiranje kur'anskih i hadiskih sadržaja i moralno ponašanje. Zahvaljujući tome, uz, naravno, i druge faktore - mi u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru cijele bivše Jugoslavije, danas imamo progresivnu islamsku misao, koja islam predstavlja i argumentirano interpretira kao vjeru civilizacije i kulture visokih moralnih vrijednosti i duboke humanosti – izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Herecgovini Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.
Dodao je kako smatra da neće pogriješiti u ocjeni da je islamska misao u Bosni i Hercegovini, svakako i zbog što je na prvoj liniji suočavanja sa savremenim izazovima, najkonstruktivnija i najracionalnija u čitavom islamskom svijetu.
„Nastupi naših učenjaka na konferencijama širom svijeta, na naučnim skupovima, okruglim stolovima, to zorno pokazuju, i mi smo na to ponosni. Preporodova zasluga u tome je, nesumnjivo, velika“, kazao je reisu-l-ulema.
Svečana akadamija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica, predstavnika političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života naše zemlje, kao i i bivših urednika i saradnika Preporoda.
Reisu-l-ulema je ovom prilikom iskazao posebnu zahvalanost onima koji su se okupili i pokrenuli Preporod, u, kako je kazao, vrlo nepovoljnim okolnostima, čime su pokazali svoju iznimnost, čvrstu vjeru, snažan karakter i spremnost na žrtvu.
„Stoga želim izraziti posebnu zahvalnost onim prvim, hrabrim ljudima koji su se okupili oko Preporoda, pokrenuli ga i time se upustili u nešto krajnje rizično i neizvjesno, nešto što je moglo imati veoma loše posljedice po njih i njihove porodice. To je, zapravo, bilo skoro pa izvjesnost. Ta, bilo je to vrijeme komunizma, agresivnog ateizma i jednoumlja kad se nerado gledalo na drukčije mišljenje, a još neradije na vjersko mišljenje; još neradije na islamsko mišljenje. Tu grupu entuzijasta činili su: Husein-ef. Đozo, Hilmo Neimarlija, Kasim Hadžić, Aziz Kadribegović, Timur Numić, Ismet Čengić i Ahmet Muminović. Tu je sigurno bilo i drugih ljudi, nije ih moguće sve pobrojati, ali su ovi, koliko znam, predstavljali okosnicu ideje i okosnicu konkretnog djelovanja. Neka ih Allah nagradi za to“, kazao je reisu-l-ulema.
Obraćajući se prisutnim reisu-l-ulema je ovom prilikom istakao da je zahvaljujući izgrađenoj svijesti kod naših ljudi, koju je Preporod snažno zagovarao i razvijao, na užasne zločine koje su počinili agresori krajem dvadesetog stoljeća nije odgovoreno osvetom, niti se pristalo baviti sitnim i beznačajnim stvarima koje su Bošnjacima neki faktori pokušavali nametnuti i među njima izazvati razdor i podijeljenost, i odvući ih u ponor.
„Umjesto toga, krenuli smo putem izgradnje, obnove porušenog, duhovne obnove, uspostavljanja institucija, obrazovanja, socijalnog rada i razvijanja humanih relacija među ljudima i narodima. Stoga danas imamo snažnu, uglednu i društveno dobro pozicioniranu Islamsku zajednicu, uređenu i funkcionalnu, čiji utjecaj prodire duboko u društveno tkivo i pozitivno utječe na brojne procese“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.
Istakao je i da je Preporod specifičan i po tome što je uvijek iza sebe imao snažnu instituciju koja ga je stalno podržavala i osiguravala mu prostor za djelovanje.
„Naime, od pojave štampe u našoj zemlji pojavljivali su se mnogi listovi s islamskom orijentacijom i ubrzo potom se gasili, nestajali jedni za drugim, iz ovih ili onih razloga. Preporod, pak, traje i danas - pedeset godina nakon svoje pojave jednako je snažan, vitalan, svjež i na tragu onih ideja na kojima je i osnovan, i predstavlja najdugotrajnije islamske novine kod nas - kazao je reisu-l-ulema.
Ovom prilikom on je iskazao priznanje i zahvalnost i svima onima koji su doprinijeli u njegovom redovnom izlaženju - svim urednicima, novinarima i saradnicima, koji su svojim prilozima obogaćivali ovaj list, unapređivali ga, obavještavali javnost o onome što se – vezano za islam i muslimane - događalo na našim prostorima i u muslimanskom svijetu, i osnaživali njegov utjecaj.
„Neću zaboraviti, naprotiv, želim posebno akcentirati ulogu brojnih imama, koji su svojom herojskom požrtvovanošću i angažmanom, agitovali za Preporod, lično ga preuzimali u pošti i, nerijetko, iz svoga džepa podmirivali neplaćene primjerke koje su nudili po džamijama, mevludima, sijelima i u privatnim posjetama. Sva ta silna energija koja je oslobođena pojavom Preporoda, to oduševljenje – rekao bih čak i ushit – osiguravali su kontinuitet izlaženja, zaživljavanje ideja koje je Preporod širio i održavali nadu u bolje sutra, pa i nadu u opstanak samog islama na ovim prostorima“, kazao je reisu-l-ulema.
Naveo je da će Preporod, možda, promijeniti vid svog izlaženja, možda samo u digitalnom obliku, ali da vjeruje da će još dugo trajati, vršiti svoj utjecaj i promovirati iste ideje na kojima je i zasnovan.
„Time će doprinositi i daljnjem uspravljanju muslimana, jačanju njihove kulture i afirmiranju islamskih vrijednosti, koje su ujedno i univerzalne vrijednosti čovječanstva. Čestitam Preporodu na ovom velikom jubileju. Preporod je jedna lijepa i uspješna bosanskohercegovačka priča, a svi volimo lijepe priče. Čestitam svima koji su učestvovali i koji danas učestvuju u njoj. Neka oni budu ugledni članovi našeg društva“, poručio je na kraju obraćanja reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

OBRAĆANJE GLAVNE UREDNICE SENADE TAHIROVIĆ NA AKADEMIJI POVODOM 50. GODIŠNJICE PREPORODA

GLAVNA UREDNICA SENADA TAHIROVIĆ: Pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca svoga naroda, svoje Islamske zajednice. Stoga je Preporod vjerna “knjiga pamćenja” naših uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i naših uspjeha

- Na Preporodovih pola stoljeća postojanja smo ponosni, i raduje nas da ćemo, unatoč izazovima koji nas sve dotiču, danas ovom završnom svečanošću još jednom poslati poruku nade – da su nedaće prolazne, i da vjerujemo Bogu koji garantira uspjeh onima koji odvažno ustrajavaju u dobru i žele promijeniti svoju situaciju tako što će mijenjati sebe – izjavila je glavna i odgovorna urednica Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, Senada Tahirović.
Ona se na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50. godišnjice Preporoda brojnim gostima i zvanicama obratila u ime Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice za obilježavanje ove godišnjice, Media centra Islamske zajednice, te u ime redakcije Preporoda.
Ovom prilikom je podsjetila kako svi sazivi Redakcije Preporoda u proteklih pola stoljeća mogu svjedočiti da im okolnosti i prilike nisu bile naklonjene, kao što nisu bile ni Bošnjacima, te da su izazovi bili najizraženija konstanta u njihovom radu, jer je Preporod tako i živio, baš kao narod i zajednica muslimana uz koju je vezan.
- Pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca svoga naroda, svoje Islamske zajednice. Stoga je Preporod vjerna “knjiga pamćenja” naših uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i naših uspjeha, – nagalasila je Tahirović.
Podsjetila je i na proteklu godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa, koja nas je „zatvorila” na do tada nezabilježen način, ali da je Preporod svoj put nastavio, izlazio i uspješno se izborio sa svim izazovima.
- Uz sve to, sjećam se, nismo ni jednog trenutka dvojili da ćemo dati sve od sebe kako bismo – uz digitalni Preporod koji smo ranije pokrenuli – nastaviti i sa štampanim izdanjem biti prisutni u našoj javnosti. Znali smo da neće biti lahko, jer proizvodnja novina ne ovisi samo o nama – ali nijednog momenta, čak ni pauza, nije bila naša opcija. Bili smo spremni u vanrednim okolnostima – koje je diktiralo “zaključavanje”, a po prvi put i restrikcije okupljanja u džamijama koji su Preprodovo najvažnije okrilje – nastaviti dalje. Takva reakcija je imala korijene – prvo Preporodova čitalačka publika i Preporod su neodvojivi, a drugo, to smo naučili od onih prije nas. Naši dobri prethodnici su trasirali put na koji smo se odlučili – nisu odustajali niti zbog represije države, niti zbog unutrašnjih lomova, a ni u najtežem periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su nadljudskim naporima, u strahovitim okolnostima nastavljali s radom, – kazala je Tahirović.
Dodala je da se Preporod uvijek prilagođavao i iznalazio načine da dođe do publike, o čemu svjedoči i period agresije, kada su silom nametnuti prekidi u radu ili komunikaciji s matičnom redakcijom u Sarajevu izrodili nova rješenja.
- Preporodovo ime je uz napore entuzijasta nastavljalo živjeti i na onim područjima gdje nije bilo moguće dostaviti primjerke iz Sarajeva, pa je tako, naprimjer, na području Bihaća, grada u okruženju, Preporod nastavio život, u izdanju Bihaćkog muftijstva i pod uredničkom palicom gospodina Izana Mustafića, dok je u Zenici do uspostavljanja komunikacija list izlazio za područje Zeničkog muftijstva uz vođstvo profesora Nusreta Isanovića, – podsjetila je Tahirović.
Istakla je da se nije odustajala ni u postratnim, vrlo otežanim uvjetima, kada je Preporod neumorno pratio teške sudbine koje su tek otkrivale strašne posljedice agresije i genocida nad Bošnjacima, a pred kojima je zastajao i dah i um.
- I novinari i dopisnici su ljudi, oni su morali bilježiti sve – i u šoku od priča koje su donosili, kojima su svjedočili - zadržati prisebnost u nastojanju ispunjenja zadaće, – kazala je.
Poručila je kako Preporod kao islamske informativne novine, ima korijene, principe i viziju.
- Zbog takve odluke nismo požalili nijednog trena. Bila je privilegija i čast pratiti nesebične napore svih da je ispunimo. Članova redakcije, naših saradnika, autora ali i imama koji su i pored svih iskušenja nastavili čuvati svoj Preporod dostavljajući ga na vrata džematlijama u vrijeme izolacije. Bilo je zadovoljstvo pratiti kako vjerne prijatelje pretplatnike imamo! Bila je sreća svjedočiti kako snažni i duboki korijeni hrane ovo stablo. Mi promoviramo načela koja zahtijevaju borbu za pozitivnu promjenu. Mi smo naučili da se za dobro i promociju dobra, kao načela naše vjere – mora boriti, – kazla je Tahirović.
Prema njenim riječima, današnji program povodom 50. godišnjice Preporoda je podsjećanje, ali je prije svega, priča o budućnosti.
- Teško je, ali idemo dalje. Ne zaboravljamo i ne odustajemo. Mi, kao zajednica! Nastavljamo propitivati, analizirati, kritikovati, prepoznavati pozitivne i negativne tendencije u našem društvu ali i u svijetu, boriti se protiv buke koja zaglušuje i dezorijentira, objavljivati pouzdane informacije ne utrkujući se za senzacionalnim naslovima, niti profitom - tako nastavljamo ispunjavati svoju svrhu i misiju. Od naših načela i misije ne odustajemo, jer ne odustajemo od naše budućnosti. Preporod ima misiju, i ona nas već pola stoljeća definira. Ima i karakter koji ne dozvoljava da od te misije odustanemo. Preporodovi utemeljivači, vjerujem, ne bi bili iznenađeni putem kojim prolazi i vjerujem da bi bili ponosni na činjenicu da nastavljamo dalje vođeni principima koje su oni vizionarski postavili, – kazala je Tahirović.
Posebno je istakla da je, kada je imenovana za urednicu Preporoda, što je, kako je kazala, bila izuzetna čast i privilegija, uz ohrabrenje dobila i jednostavnu uputu o poštivanju načela vjere i profesije.
- Rijetkost je u našem poslu imati takvu slobodu u kojem je ideja i misija ispred svega. Uz zahvalnost Bogu, danas također želim zahvaliti i sadašnjem sazivu Redakcije, mojim kolegicama i kolegama, timu koji vrijedno i nesebično čuva i gradi ovaj naš emanet, našim autorima, saradnicima i svima koji su na bilo koji način u proteklih, sada već više od pola stoljeća doprinijeli da smo i danas tu. Također želim posebno zahvaliti i našim čitateljima koji su uz nas, koji nas smatraju svojim, koji nam vjeruju i koji su naša potpora i snaga. Preporodovih pola stoljeća je priča o takvoj vezi, koja traje i koja osigurava budućnost, – poručila je Tahirović.