Podrška dana saopćenju Islamske zajednice
DODIK JE SAMO PUKI GLASNOGOVORNIK MRAČNE VELIKOSRPSKE IDEOLOŠKE MATRICE SANU I SPC
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 07. Sep 2021. 19:09:45


Iskazujem punu podršku saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojeg prenosi Ured za odnose s javnošću, kao reakciju na neprimjerenu izjavu Milorada Dodika o ulozi Islamske zajednice u odbrani od srpske agresije na nezavisnu i međunarodno priznatu Republiku Bosansku i srpski genocid nad bošnjačkim/bosanskim narodom.

Slažem se da je Dodikov učestali narativ, koji je pun nacionalističke i vjerske netrpeljivosti prema Bošnjacima kao etničkoj grupi te prema Bosancima, kao državnoj naciji i prema muslimanima, kao vjerskoj zajednici, ireleventan i degutantan.

Nažalost, bosanski mediji toj priči pridaju pažnju, koju ne zaslužuje. Dodik to zna i zato želi da njegova šovinistička i fašistička priča bude glavna tema među Bošnjacima.

Ako bi sarajevski mediji ignorirali Dodika smao tri dana, Dodika više ne bi bilo ni na mapi javnog diskursa. Njegova mržnja prema Bošnjacima, islamu, Islamskoj zajednice i uopće svemu što liči na Bosnu nije više zanimljiva ni Srbima zdrave pameti.

Možda još uvijek nisu u većini, ali ima Srba zdrave pameti kako u Beogradu tako i u Banjoj Luci, kojima je Dodik više dodijao nego nama jer ih opet poziva na genocid protiv Bošnjaka, genocid zbog kojeg su Karadžić i Mladić osuđeni na doživotnu robiju.

Previše je na spisku zloglasnih svetaca u Srpskoj crkvi da bi bilo mjesta za srpske zloglasne svece poput ratnih zločinaca Karadžića i Mladića.

Dakle, Dodik iz svojih usta bljuje vatru zla od Lucifera, koji liči na najstrašnijeg monstruma iz najstrašnijih horor filmova.

Nismo se navikli niti ćemo se ikada naviknuti na Luciferovu priču iz pakla, priču koju Dodik priča prije nego stigne do inferna, gdje ga čekaju Danteovi junaci zla.

No, nije Dodik kriv. Krivi su njegovi zloćudni mentori, koji ga guraju da što prije odleti u pakao. Pa da se vrati iz pakla kako bi ih obavijestio da li tamo ima mjesta i za njih.

Zato Dodik nije adresa, na koju treba reagirati na njegove luciferske bljuvotine. Prava adresa su Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Posebno kada je riječ o Islamskoj zajednici, treba imati na umu da su Bošnjaci/Bosanci jedino u njoj imali čvrstu duhovnu liniju obrane od srpske agresije i genocida.

Znao je i Karadžić da Bošnjaci/Bosanci-muslimani nisu imali ni nacionalnu ni državnu liniju obrane pa im je, stoga, zaprijetio da mogu nestati ako u Bosni dođe do rata, tj., ako se ne predaju srpskoj politici, koja je podrazumijevala svetosavsku hristinizaciju i tamjanizaciju.

Zna to danas i Dodik da je Islamska zajednica bila i ostala bedem odbrane duhovne časti i slobode u Bošnjaka makar što nacionalna i državna linija odbrane nisu uvijek bile na potrebnoj visini.

Zato Dodik ima potrebu, bolje reći, ima nalog, od svojih mentora nalogodavaca iz SANU i SPC da dehumanizira Bošnjake kako bi im oslabio duhovnu liniju odbrane zajedno sa nacionalnom i državnom linijom odbrane, na čemu radi svakodnevno kroz blokadu državnih institucija do te mjere da doslovno ugrožava ljudske živote od požara.

No, u tome ima hajra!

Naime, ako znamo da se notorni srpski ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan hvalio da za svog vrhovnog komandanta priznaje samo patrijarha Pavla, onda je logično pretpostaviti da i Dodik priznaje, pokorno mu ljubeći ruke, za svog vrhovnog komandanta sadašnjeg srpskog patrijarha Porfirija.

Ako je to tako, a očito da jeste, onda se ne treba obraćati Dodiku, već njegovom nalogodavcu, tj., srpskom patrijarhu Porfiriju da zaustavi Dodikovu dehumanizaciju Bošnjaka-muslimana, kroz sotonizaciju Islamske zajednice, koja je dobila najveća svjetska priznanja za svoj rad na promociji mira, tolerancije i međureligijskog dijaloga, među kojima je i prestižna UNESCO-va nagrda za mir za 2003. god.

Prema tome, Islamska zajednica treba da traži od srpskog patrijarha Porfirija da upozori Dodika da dehumanizacija Bošnjacima-muslimanima s porukama, koje Bošnjake-musliamne podsjećaju na nedavni srpski genocid u Srebrenici, nije evanđeoski već sotonski čin.

No, ukoliko se srpski patrijarh Porfirije ogluši o ovaj zahtjev Islamske zajednica, Islamska zajednica, prije svih reisu-l-ulema, kao vrhovni poglavar pod zakletvom Menšure da će braniti čast i slobodu islama i muslimana, ima pravo i obavezu da obavijesti sve relevantne međunarodne institucije o namjernom saučesništvu srpskog patrijarha u dehumanizaciji Bošnjaka-muslimana, dehumanizaciji kao pripremi za novi srpski genocid nad Bošnjacima.

Jer onaj kojeg su ljute zmije ujedale, ima pravo da upozori na opasnost i malog guštera, poput Dodika.

Dakle, ukoliko srpski patrijarh Porfirije misli da je moguć desant na Bosnu, poput kleroagresivnog desanta na Cetinje, Islamska zajednica mu treba objasniti da to nije moguće i o tome uredno obavijestiti institucije UN-a i druge međunarodne institucije, koje se bore protiv ksenofobije, šovinizma, rasne diskriminacije i govora mržnje.

Svakako, potrebno je uredno obavijestiti Svjetsko vijeću crkava u Ženevi o neprimjernom ponašanju SPC-a kroz govor mržnje Milorada Dodika, od kojeg se SPC-e ne ograđuje. Što znači da to podržava.

Dakle, najvažnije je da Islamska zajednica shvati da Dodikova dehumanizacijska priča, odnosno propaganda, o islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici nije njegova pamet, već pamet njegovih mentora nalogodavaca SANU i SPC.

Ako smo spremi i sposobni da to shvatimo, onda ćemo znati na koja vrata treba kucati i s kim treba razgovarati kako bi se novom zlu genocida nad Bošnjacima zato što su muslimani, genocidu koje lebdi iznad njihovih glava u Bosni, definitivno stalo u kraj.

Allahu Svemogući, osnaži nas da budemo jaki i hrabri u odbrani od zla genocida!

Allahu Sveznajući, pouči nas da znademo odakle nam zlo genocida dolazi!

Allah Milostivi, omili nam istinu, pravdu, mir i pomirenje!