DRITAN ABAZOVIĆ U PETAK U DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠVU BIH, 11. JULA U SREBRENICI
Autor: RFE
Objavljeno: 06. Jul 2021. 18:07:45

“Komšić i ja ćemo Dritana Abazovića u petak primiti u Predsjedništvu. On je dobrodošao u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kategorično je poručio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, na kraju obraćanja u Srebrenici i potvrdio kako potpredsjednik Vlade CG Dritan Abazović dolazi 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici. Izjavu njegovog kolege Milorada Dodika kako Abazović nije dobro došao u RS ocijenio je anticivilizacijskom.


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u petak 9. jula dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini (BiH).

Abazovića će primiti članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta Šefika Džaferovića.

Ranije je najavljeno da će potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova te zemlje Đorđe Radulović prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici.

Na sjednici Organizacionog odbora 21. juna, član odbora Ćamil Duraković kazao je da je upućen poziv delegaciji iz Crne Gore, nakon što je Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida.

"’Najvažnija delegacija koja će biti u Srebrenici 11. jula ove godine su upravo ovi poslanici koji su inicirali usvajanje Rezolucije u Parlamentu Crne Gore, kao i predsjednik Crne Gore kojeg ćemo definitivno pozvati. Nama je to jako važno, jer je to zemlja regiona, dok neki drugi susjedi još uvijek negiraju genocid, iako su zemlje Evrope i svijeta to davno usvojile", kazao je Duraković.

Skupština Crne Gore, 17. juna, je izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Za Rezoluciju, kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, glasalo je 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Abazovića neće primiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je 22. juna za agenciju Srna rekao da "svi poslanici u Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nisu dobrodošli u Republiku Srpsku (RS) jer ta njihova odluka predstavlja direktan udar na RS i srpski narod".

"Ovim činom donošenja pomenute rezolucije crnogorska Skupština se pretvorila u antisrpsko političko pozorište", rekao je Dodik te se, kako piše Srna, upitao "kakve veze ima Crna Gora sa tragičnim dešavanjima u BiH i kakav je motiv za donošenje takvog jednog akta koji je donešen bezočno i bez argumenata".

Dodik je 18. juna u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da odluku Skupštine Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici "doživljava apsolutno kao neprijateljski čin".