KO ISPRAVLJA KRIVU DRINU?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 10. Mar 2021. 16:03:09
Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Priča o karakteru rata, o embargu na oružje srpskoj strani, o mudžehedinima i njihovim dolascima preko Hrvatske, kao i način i uzroci napuštanja Sarajeva srpskih izbjeglica, u samom izvještaju je toliko izmišljotina i laži, da kako bi to naši stari govorili „pas sa maslom ne bi mogao polizati“.

Kada nastanu veliki problemi u riješenju određenog dogsđsjs, naši stari bi obično govorili: „Teško je ispraviti krivu Drinu“!
Da je ovo veoma karakteristično i istinito u lažnoj veliko srpskoj politici i njihovim genocidnim radnjama i turobnim razmišljanjima, podosta je aktuelnih cirkusijada i događaja.
Primjera radi, Radio televizija Republike Srpske (RTRS) sinoć , 9. marta, emitovala je prvu od pet epizoda serijala “Sarajevski Srbi – nestali narod”, u kom govore članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.
Serijal je rađen u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji ni nakon dva prolongiranja nije objavio izvještaj Komisije o stradanju Srba u Sarajevu.


U intervjuu za RTRS, na upite voditelja emisije, odgovarao je predsjednik komisije Rafaelo Izraele, profesor, koji je sa još 7 članova komisije radio na izvještaju i analizi stanja i uzroka nestanka Srba iz Sarajeva.
Svakako za neupućene ili površno informisanu javnost, nisu toliko jasne i dostupne bljuvotine i laži iz opservacije ovoga Izraelca, kao i ostalih članova komisije, sa velikim lažima dostupnim upravo velikosrpskom nacionalističkom korpusu.
Međutim, za upućenije treba biti jasno da su „dolari“ možda guslara iz vile sa Dedinja, koju je inače iznajmila i plaća vlada Izraela, date i lansirane glavne morbidne teze za ovaj izvještaj i stavove sadržane u radu komisije.
Priča o karakteru rata, o embargu na oružje srpskoj strani, o mudžehedinima i njihovim dolascima preko Hrvatske, kao i način i uzroci napuštanja Sarajeva srpskih izbjeglica, u samom izvještaju je toliko izmišljotina i laži, da kako bi to naši stari govorili „pas sa maslom ne bi mogao polizati“.
U svakom slučaju, za našu javnost i građane ove nam naše lijepe domovine može biti preporučljivo da svaki od nas pogledamo i preslušamo ovi isceniranu i naručenu komediju, kaumfliranu u češćem stranaca po jednog Rusa, Francuza, Italijana, Izraelca, Srbijanca i ponekog velikog Srbina iz genocidne tvorevine srpske.
Međutim, primjera radi dodao bih ovome i lični sadržaj sospstvenog događaja, kao rođenog Sarajlije.
Moj brat, ugledni sarajevski arhitekta i direktor u predratnom periodu poznate firme, sa porodicom cijelo vrijeme rata je živio na Grbavici.
Kada sam ih namjerno posjetio, uoči njihovog spremanja da napuste Sarajevo, sa molbom i garancijama da im neće niti dlaka sa glave faliti, kada sačekaju i preuzimanje ovoga prostora od strane federalnih organa i Armije BiH.
Njegova supruga, moja snaha, inače rođena Banjalučanka, velikosrpski nacionalista što je i ispoljila, hvatajući mene za vrat uz povike „da ona ne želi živjeti u Alijinoj državi“.
U decembru mjesecu, po snežnom nevremenu, spakovali su svoje stvari, natovarili na kamion i otputovali su za Banja Luku.
Da bi se poslije nekoliko godina, poslije smrti moga brata, iz Banja Luke ta ista moja snaha povratila u svoj stan na Grbavici, jer joj istinski i nije smetala ta Alijina država.
Isto tako, prije neki dan dolazak Aleksandra Vučića sa vakcinama, kao pomoć našoj Federaciji, izazvao je različita i veoma burna razmišljanja i mnoge kritike, možda i više na račun naših nesposobnih političara i vlasti, koji nisu bili u stanju da i ranije samoinicijativno nabave dovoljnu količinu vakcina.

Karakteristično je da je ovom prilikom predsjednik Vučić i najavio skori samit i sastanak dvije delegacije iz vlasti Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine u Beogradu, a ima se zaista o čemu razgovarati i dogovarati.
Međutim, ozbiljno se postavlja i pitanje, u svemu ovome, koliko zaista ima i Bosne i Hercegovine, jer smo svjedoci da u kontinuitetu i permanentno član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, ignoriše i omalovažava i državu BiH i njene institucije.
Ukoliko, zaista predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici toliko i tapšu i podržavaju guslara iz Laktaša, Milorada Dodika u svim njegovim izjavama i mahinacijama, kao i nagovještajima za autonomiju i državnost RS-a, sa nastojanjima prisvajanja i prirodnih dobara od zemljiešta, šuma i voda, zanemarujući državu BiH i njena bogatstva, o čemu tada i raspravljati sa vlasti Srbije.

Hidroelektrana na Drini!

Upravo, u preporukama koje je ovih dana ispisao i uvaženi reis-l-ulema, profesor Mustafa Cerić svim našim predstavnicima, kao i predsjedniku Vučiću, lijepo stoji i napisana zapovjed br. 2:
- „Vučiću, vratite Bosni dug Srbije za nezakonito korištenje bosanskog hidro-potencijala. Tek ćemo tada svi bolje živjeti i neće nam trebati pomoć stranaca (OHR) u zaštiti bosanskog teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta, pomoć koja vama smeta zato što vas ometa da nastavite vršljati po Bosni. Da vas podsjetim da znadete da mi bosanski građani znamo da Srbija nezakonito ubire milijarde eura od bosanskog hidropotencijala. Ustavni sud bosanske države je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim zakonska rješenja Er-Esa, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo bosanska država, jer je manji bosanski entitet Er-Es potpisao brojne ugovore o gradnji hidrocentrala sa Srbijom u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci. Uz podršku manjeg bosanskog entiteta Er-Esa, Srbija pljačka bosanske hidropotencijale od 1992. godine. Prema međunarodnim propisima, koji regulišu međugraničnu raspodjelu voda i normama pravednog višenamjenskog korištenja zajedničkih vodotoka, raspodjela resursa bi trebala ići u omjeru pola-pola. Radi se o iznosu od 4,5 milijarde eura, novca koji je po tržišnim vrijednostima otuđen sa bosanskih hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, na rijeci Drini, na istočnoj granici Bosne, bez bilo kakvog sporazuma između dviju suverenih i nezavisnih država Bosne i Srbije. Srbija otuđuje tu energiju od Bosne. Srbija i Bosna nikada nisu potpisale Ugovor o državnoj granici. Štoviše, Srbija pokušava da preko HE izvršiti zamjenu teritorija sa Bosnom kako bi izbjegla obeštećenje, koje duguje Bosni te time otvoriti Pandorinu kutiju parcijalnog rješavanja pitanja granica između Bosne i Srbije. Ove činjenice o dugu Srbije prema Bosni, bosanski izaslanik/zastupnik, mora biti hafiz u Beogradom, kojeg, vi Vučiću, morate saslušati i ovu drugu zapovijed bosansku izvršiti – bespogovorno. Jedino na taj način je moguće povratiti povjerenje u vašu priču o „povjerenje“, kao najbitnijoj stvari za našu zajedničku budućnost. Nije li tako, Vučiću?! /završen citat/
Evo, upravo i danas slušajući cjeloviti ekspoze u Narodnoj skupštini RS-a na temu uloge i odlaska Visokog predstavnika, imali smo priliku slušati mno0go toga o negiranju države BiH i prenošenju nadležnosti na RS kao tobožnju državu, ali ne i entitet.
Nazivajući Visokog predstavnika monstrumom i velikim lažovom, što niti u kojem slučaju doli8kuje funkciji koju obnaša ovaj guslar iz Laktaša.
Za sva svoja ponašanja, neprimjerene u diplomatskoj praksi, kao i funkciji člana Predsjedništva Milorad Dodik uvijek traži pokroviteljski ili zaštitni alibi od Skupštine RS, kao zakonodavne vlasti.
Mnogo toga još izrečenog, za sve nas koji smo pratili i slušali njegov cjeloviti ekspoze od dva časa trajanja, svakako je za duboku, ozbiljnu i veoma nužnu i domaću analizu vlasti u državi, kao znak ili odobravanja ili osporavanja konkretnih iznesenih stavova, na štetu države Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih struktura vlasti.
Da li će to neko i dobiti zadatak ili ne ili će se sve prepustiti domaćim medijima da oni to sve tumače, svaki na svoj način, ostaje da se vidi?

Foto: NAP

Zato se i postavlja ozbiljno pitanje, šta sa ovakvim stavovima i rezonima Milorada Dodika očekivati u razgovorima od Aleksandra Vučića, kao njegovog neposrednog mentora i istomišljenika.
Možda je to već u svojim zapovjedima ili preporukama i definisao uvaženi profesor Mustafa Cerić:
„Zapovijed: Vučiću, ostavi Bosnu na miru, a Dodika povedi kući ili ga nauči kako da se kulturno i civilizirano ponaša u Bosni! Ovo je jedna od najvažnijih poruka, koju vam bosanski izaslanik/zastupnik mora prenijeti na zakazanom „velikom samitu“ u Beogradu! /završen citat/