Novi Pazar
SDA SANDŽAKA: SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Jan 2021. 14:01:20


Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 1. novembra 2005. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija što predstavlja priliku da izrazimo saosjećanje sa svim žrtvama i njihovim potomcima.

Podsjećamo da su srpske oružane snage izvršile genocid nad Bošnjacima koji se smatra jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i da je Republika Srbija odgovorna po Konvenciji o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu.

Ovaj dan, 27. januar, je ustanovljen sa ciljem reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovane na predrasudama.

SDA Sandžaka i ovog 27. januara izražava svoju zabrinutost za budućnost Bošnjaka Sandžaka zbog činjenice da državni organi Republike Srbije i dalje ignorišu odluke međunarodnih sudova o genocidu nad Bošnjacima i ne preduzimaju nikakve mjere da se počinioci zločina kazne.

Svaki zločin koji se ne kazni bit će ponovljen, što predstavlja objektivnu opasnost za bošnjački narod u Sandžaku, čiji status još nije riješen.

Zvanična velikosrpska državna politika vijekovima se zasniva na mržnji i predrasudama iz „svetosavlja“, odnosno Zakonopravilu Save Nemanjića, koji predstavlja Platformu za istrebljenje Bošnjaka zasnovanu na vjerskom šovinizmu i nacional fašizmu.

Obzirom na sve to, zabrinutost pojačava činjenica da se u Srbiji i dalje 27. januar obilježava kao državni praznik, školska slava.