ALEKSANDAR ZEKOVIĆ: NEPRIJATELJSKI ČIN PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Jan 2021. 12:01:30
ZEKOVIĆ: Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Povjerenje koje mu je ukazala Skupština Crne Gore, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, na bilo koji način, da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države.


Prema pisanju crnogorskog portala cdm.me, "premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić telefonski je jučer predsjednici manjeg bh. entiteta Željki Cvijanović čestitao Dan RS, ali bez zvanične objave da je to učinio kao državnik. To je objelodanila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da sakrije od crnogorske javnosti čestitku". Na ovakav sraman i nedržavnički potez, koji jeste neprijateljski prema državi Bosni i Hercegovini izjavu je dao mr Aleksandar Saša Zeković, raniji istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore:

- Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, čestitanjem Dana Republike Srpske učinio je neprijateljski čin prema Bosni i Hercegovini (BiH). Iskazao je nepoštovanje prema međunarodno priznatoj zemlji i njenim institucijama.

Međunarodna zajednica, još ranije, jasno je saopštila da je “Ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH”.

Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Povjerenje koje mu je ukazala Skupština Crne Gore, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, na bilo koji način, da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države. Praznik koji je Krivokapić čestitao direktno i nesporno je inspirisan 9. januarom 1992. godine kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez učešća drugih naroda i kao takav “nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja”.

Ovo je ozbiljan incident kojim se narušava kredibilitet institucija BiH i multietnički karakter tamošnjeg društva. Ljudska prava su bila sastavni dio crnogorske vanjske politike. Na regionalnom i međunarodnom planu Crna Gora je bila prepoznata po proaktivnosti i jasnoj podršci inicijativama o ljudskim pravima, izgradnji otvorenog društva i građenju dobrih odnosa sa svim susjedima. Dovoljno zabrinjavajući razlozi da se uputi momentalno izvinjenje institucijama i narodima BiH a Skupštini Crne Gore podnese prijedlog za provjeru povjerenja aktuelnoj Vladi, izjavio je mr Aleksandar Saša Zeković, raniji istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore.