TURKOVIĆ: OPTUŽBA UKRAJINE NANOSI OGROMNU ŠTETU ZA BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 17. Dec 2020. 13:12:07


TURKOVIĆ: Ovom vrlo ozbiljnom optužbom nanosi se ogromna šteta Bosni i Hercegovini, posebno što je involviran predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazala je ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković za BHRT.
Ambasada Ukrajine u Bоsni i Hercegovini obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je za BHRT.
Ambasada Ukrajine zatražila je informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je za BHT1 da je Ministarstvo dobilo zahtjev Ambasade, te je pozvala Tužilaštvo BiH da na osnovu ove note izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine, koja je i nestala, javlja BHRT.
Skandal na pomolu: Ukrajina tvrdi da je Dodik poklonio Lavrovu ikonu koja je ukrajinska kulturna baština

Ambasada Ukrajine u BiH obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu.

Naime, Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu u Istočnom Sarajevu.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

U vezi s tim Ambasada Ukrajine danas je, kako saznajemo, zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

“Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorije Ukrajine”, navodi se u pismu.

Ukrajinci u pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana.

Ukoliko se ustanovi da je kod Dodika završio predmet koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine, a on ga darovao to će biti novi međunarodni skandal naše države u režiji Milorada Dodika, objavio je portal index.ba.

DODIK POKLONIO LAVROVU IKONU U POZLATI STARU 300 GODINEČlan iz reda srpskog naroda i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku, objavili su mediji bliski Dodiku.

Na poleđini ikone utisnut je pečat.

'Dodik je ikonu uručio Lavrovu' na sastanku mimo diplomatskog protokola, na kojem nije bilo zastave države BiH i govorilo se protiv države BiH, OHR-a, NATO... što su bili razlozi da članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić da odbiju sastanka sa ruskim ministrom i otkažu mu gostoprimstvo sa vrha bosanske države.