KASNO MUJO NA BOJ STIŽE
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 04. Dec 2020. 20:12:25


DR. MUSTAFA CERIĆ: Kasno je Mujo počeo da uči o vrijednostima svoje vlastite nacije, kulture, jezika i države zato što su mu se jedan cijeli vijek podmuklo nametale tuđe nacionalne vrijednosti da ih prihvati kao svoje, dok su mu se njegove vlastite bosanske nacionalne vrijednosti bezobrazno osporavale. Mujo je slijegao ramenima u nadi da se dogodi neko čudo pa da ga dušmani puste na miru. Ali, kad se vremenski izgubi samo jedan korak, teško je izgubljeno vrijeme nadoknaditi.
Vrijeme je zakletva; vrijeme je zakon; vrijeme je novac. Nacija koja troši vrijeme u bescjenje, krši zakletvu, gazi zakon i kasni – nije na vrijeme tamo gdje mora da budu u odbrani svoje slobode i časti. Bošnjaci su etnička supstanca za bosansku naciju, koja ima svoju povijest, kulturi i svoj jezik. Danas to cijeli svijet zna i priznaje pa čak i sami Bošnjaci/Bosanci sve više shvaćaju da je došlo vrijeme da sami preuzmu odgovornost za svoju vlastitu nacionalnu sudbinu. Kasno, ali nije neobično. Mujo već odavno na boj kasno stiže.
- Kasno se osposobio da oslobađa svoj toprak od propale turske vlasti pa kad mu na prag dođe Švabo, bijaše nespreman da se odbrani.

- Kasno je primijetio promjenu svjetske politike, koja je, nakon Prvog svjetskog rata, umjesto ideje o univerzalnoj državi bazirane na religijskoj pripadnosti, usvojila ideju o državi naciji, gdje nacija dobiva titular na država, a država uzima pravo i obavezu da štiti i promiče naciju; gdje nacija jest jednako država, a država jest jednako nacija.

- Kasno je Mujo počeo da uči o vrijednostima svoje vlastite nacije, kulture, jezika i države zato što su mu se jedan cijeli vijek podmuklo nametale tuđe nacionalne vrijednosti da ih prihvati kao svoje, dok su mu se njegove vlastite bosanske nacionalne vrijednosti bezobrazno osporavale. Mujo je slijegao ramenima u nadi da se dogodi neko čudo pa da ga dušmani puste na miru. Ali, kad se vremenski izgubi samo jedan korak, teško je izgubljeno vrijeme nadoknaditi. Čak ni brzonogi Ahil nije mogao stići kornjaču, koja je imala malu prednost na startu. Kada Ahil dostigne polaznu tačku sa koje je krenula kornjača, ona je već prešla na drugu tačku. Tako isto je kada Mujo dostigne polaznu tačku u podizanju svoje bosanske nacionalne, kulturne, jezične i državne svijeti, njegovi susjedi su se već digli na višu tačku odakle ga udaraju po glave da se vrati tamo gdje su ga ostavili – u nigdjestanu – ni tamo ni ovamo.

- Kasni Mujo da na vrijeme prepozna opasnosti, koje mu prijete, koje mu ugrožavaju život sveti, jer od čuda velikog ne može da shvati zašto je ikome kriv pa da ga neko logorima pati, silovanjima obeščašćuje i genocidom uništava? Kasni Mujo da nauči da se slabim milost ne ukazuje, već se samo jakim počast dokazuje. A jaki su oni koji imaju jaku svijest o sebi i svojim vjerskim, moralnim, nacionalnim, kulturnim, jezičnim i državnim vrijednostima i pravima, koja su neotuđiva.

- Kasni Mujo da se izdigne iznad uskog ličnog ćejfa na razinu općeg nacionalnog i državnog interesa pa se inati sa svojim bratom oko ničega osim lične osvete, od koje duša i srce nacije više pati nego od rane od dušmanske strijele.

- Kasni Mujo da se okrene oko sebe pa da vidi da nas ima dovoljno na broju ako se svi zajedno uhvatimo u jedno i jedinstveno bosansko nacionalno i državno kolo, ali molo nas je ako neki vrijedni i viđeni među nama napuste to kolo zato što im je neko stao pogrešno na nogu s namjerom da ga izbaci iz kola. To je mnogo opasnije od bilo kojeg dušmana po našu naciju i državu. Ali, Mujo po običaju kasno dolazi do pameti i zato uvijek kasni da svoju grešku na vakat ispravi makar se poslije isteka roka za ispriku pravd'o i plak'o. I makar u tom naporu bio brzonog k'o Ahil.

- Kasni Mujo uvijek. I kad ga se čeka da krivoga kazni i kad ga se moli da pravog pohvali. I jedno i drugo čini u nevrijeme kada se to više nikoga ne tiče. Jer zaboravlja da je vrijeme zakletva – Božji amanet; zaboravlja da je vrijeme zakon – nacionalna čast; zaboravlja da je vrijeme – novac nacionalno i državno blago.

- Kasni Mujo u podizanju bosanskih nacionalnih institucija i instituta, gdje bi slobodoumni i visokoumni Bošnjaci/Bosanci mogli nesmetano da misle bosansku naciju i državu, gdje bi mogli odgovorno da ukazuju na moguće opasnosti za naciju i državu, ali i da otvaraju nove vidike za bosansku budućnost, koja može biti bolja od prošlosti.

- No, možda nije kasno da Mujo više ne kasni kao dosada? Ako se ugleda u bosanske pregaoce, koji su na vrijeme savjesno i odgovorno prikupili sve potrebne dokaze, kao nikad dosada, za zločin genocida nad Bošnjacim/Bosancima i na taj način priveli najviše političke i vojne ličnosti za genocid na međunarodni sud pravde u Hagu, gdje su neki od njih punopravno doživotno osuđeni za genocid, onda se može nadati da će se Mujo u budućnosti na vrijeme aktivirati u korist svoje nacije i države. Neće više kasniti!

- Možda, a možda će opet kasniti ako nastavi sa svojim inatom pa makar sve propalo – i bosanska nacija, i bosanska država, i bosanska kultura, i bosanski jezik, i bosanska sloboda, i bosanska čast. Ako bude najvažnije da se njegov ćejif provodi. Pa kud puklo da puklo! Nije prvi put da u Bošnjaka/Bosanaca pukne po ćejfu jednog na račun svih. Na to su oni navikli i zato ih nije briga što Mujo opet kasno stiže na boj!