U povodu 87. godišnjice od Gladomora - genocida nad Ukrajinacima od strane Staljinovog sovjetskog režima
BOŽIDAR PROROČIĆ DOBITNIK PRIZNANJA ZA DOPRINOS AFIRMACIJI UKRAJINISTIKE U CRNOJ GORI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. Nov 2020. 14:11:50
Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Nataliya Fiyalka uručuje priznanje
Božidaru Proročiću za doprinos afirmaciji ukrajinistike u Crnoj Gori


Ukrajina svake zadnje subote mjeseca novembra obilježava godišnjicu Gladomora (ukr: Golodomor), jedan većih i najokrutnijih genocida u historiji ljudskog roda. Ove godine se obilježava 87 godina od Gladomora.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori na čijem je čelu otpravnica poslova Nataliya Fiyalka ovaj tužni memorijal obilježila je 27-28. novembra u skladu sa preporukama NKT-a. U prostorijama ambasade Ukrajine otpravnica poslova Nataliya Fiyalka govorila je o posljedicama Gladomora i šta on zapravo znači u modernoj historiji Evrope i proučavanja bolnog perioda stradanja Ukrajinaca i Ukrajine od strane sovjetskog režima oličenog u Staljinju.

U sklopu memorijala predstavljena je i knjiga književnika i publiciste Božidara Proročića ,,Gladomor genocid nad Ukrajinom 1932-1933.” u kojoj se govori o ovom bolnom i traumatičnom periodu stradanja više miliona Ukrajinaca.

Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Nataliya Fiyalka ovom prilikom je uručila priznanje Božidaru Proročiću za doprinos afirmaciji ukrajinistike u Crnoj Gori. Istakavši da je Proročić doprinio unapređenju i jačanju kulturnih i bilateralnih veza i odnosa između Crne Gore i Ukrajine.

Na samom kraju otpravnica poslova ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Nataliya Fiyalka je je istakla da ne želi da se ovakava genocid nikad nikome ne desi ni u Evropi ni u Svijetu, zhvalivši se svim prisutnima kao i gostima.Redakcija Bošnjaci.net čiji su članovi žrtve genocida i potomci žrtava genocida u BiH i Sandžaku, osuđuje svako planiranje i činjenje genocida nad bilo kojim narodom u Svijetu. Ujedno upućujemo čestitke Božidaru Proročiću na prijemu velikog priznanja.