DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Nov 2020. 14:11:44


Svečano je uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i u Mostaru. Delegacije su položile cvijeće na Partizanskom groblju i na Šehitlucima, odajući poštu borcima palim u Narodno-oslobodilačkom i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Član UABNOR-a Mostar Miralem Džajo prisjetio se Mrkonjić Grada 1943. godine i obnove državnosti BiH na zasjedanju ZAVNOBIH-a.

“Na tom zasjedanju učestvovalo je 240 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine, a među njima je bilo i 30 onih koji su pristigli iz Hercegovine. Treba naglasiti da su se u tom periodu odvijale žestoke borbe. Bilo je to vrijeme odmah nakon Bitke na Sutjesci, ali se bez obzira na velike gubitke, tih dana i mjeseci smoglo snage za organizaciju i AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a. Važno je naglasiti da su delegati iz Hercegovine desetak dana putovali do Mrkonjić Grada, a interesantan detalj je da su u selu Ribari naišli na jaku mitraljesku paljbu i da je malo nedostajalo da svi poginu. Samo pukom srećom su preživjeli. U Vakufu ih je dočekala željeznica, a onda su vagonima putovali do Mrkonjić Grada“, kazao je Džajo.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine današnji praznik, uz želje da u dobrom raspoloženju i u boljem okruženju, dobrog zdravlja dočekaju naredni. I on je podsjetio na važnost ZAVNOBIH-a, kazavši da je to jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine.

“Tog dana su obnovljena državnost i stvoreni preduslovi da Bosna i Hercegovina nastavi život i razvoj u sklopu Jugoslavije. Mi koji nastavljamo tradiciju antifašizma, dužni smo obezbijediti da na tim temeljima nastavimo i izgradnju BiH, s krajnjim ciljem približavanja Evropskoj uniji. Sve što su zaključci i odluke ZAVNOBIH-a, proevropske su vrijednosti koje trebamo baštiniti. Gradimo državu na principima na kojim počivaju savremene evropske države. To su sloboda i jednakost svih građana i naroda u zemlji“, istakao je Špago.

Dan državnosti BiH obilježen je i u Nevesinju. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Kljunima odata je pošta civilnim žrtvama rata i poginulim borcima Armije RBiH, koji su dali živote za odbranu i očuvanje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile delegacije Udruženja “Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, Patriotske lige Nevesinje, OO SDA Nevesinje i regionalnog odbora SDA za Istočnu Hercegovinu.

Kratkim obraćanjem na važnost očuvanja kontinuiteta bosanskohercegovačke državotvornosti ukazao je Šerif Bojčić, predsjednik Udruženja „Povratkom za BiH“.

Prisutne je podsjetio na najvažnije historijske prekretnice, od vremena srednjovjekovnih bosanskih kraljeva do savremenog doba, posebno akcentirajući zaključke Rezolucije ZAVNOBIH-a u kojoj stoji da je Bosna i Hercegovina država u kojoj mora biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih njenih naroda i građana.