Čestitke povodom Dana državnosti
KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ ZA DAN DRŽAVNOSTI BIH: OKRENUTI SE POZITIVNIM PROCESIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Nov 2020. 15:11:23


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra - Dana državnosti BiH te poručili da se svi trebaju okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji, ekonomskom razvoju i integraciji u Evropsku uniju i NATO.

Član Predsjedništva Komšić podsjetio je da je prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH te da su najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bh. građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili tu državnost.

Uradili su to, dodao je Komšić, na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.

Istakao je da su predvodnici tadašnje narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora.

- Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina, u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes, - poručio je Komšić.

Dodao je da tadašnja generacija bh. antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla te da podnesene žrtve svjedoče i da će zauvijek će svjedočiti civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih, učinjen.

- Iz tog civilizacijskog podviga i danas možemo izvući pouke. Budućnost BiH nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, morat ćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bi sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve, - podvukao je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da to može biti učinjeno te da generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti.

- Ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo, nadu u domovinu BiH, državu jednakopravnih građana i naroda, - kazao je Komšić.Uvjeren je da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susreće, kreće u dobrom pravcu, a to je članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

- Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi, ali neće uspjeti. Većina građana BiH vjeruje u ispravnost tog puta, jer znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina, - istakao je Komšić.

Upravo te dvije alijanse, smatra on, nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe te da je priključivanje BiH njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

- Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati, - zaključio je Komšić u obraćanju.

Član Predsjedništva BiH Džaferović istakao je da je 25. novembar poseban datum koji simbolizira najviše vrijednosti.

Naglasio je da je na historijskom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, donesena odluka o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine te da je potvrđen njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

- Na temeljima antifašističke borbe, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, Bosna i Hercegovina se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija, - poručio je Džferović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana obilježeno i 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ravnopravnost proklamirana na ZAVNOBIH-u potvrđena je i dejtonskim Ustavom BiH, po kojem narodi i građani trebaju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Ovaj princip nažalost nije implementiran te postoji snažna diskriminacija, naročito kada su pitanju povratnička populacija i nacionalne manjine, - poručio je Džaferović.

Naglasio je da je potrebno osigurati ravnopravnost svakom čovjeku, na svakom pedlju ove zemlje.

Remetilačke ideologije i politike podjela, kazao je Džaferović, moraju biti nadvladane, jer građani BiH iz reda svih naroda ne žele ambijent u kojem se neprestano generišu tenzije.

- Trebamo se okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji naše države, njenom ekonomskom razvoju i integraciji u Evropu uniju i NATO savez. To je u interesu svih naroda i građana BiH, i vjerujem da to vrijeme dolazi, - zaključio je član Predsjedništva BiH Džaferović, objavila je FENA.Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine građanima u domovini i inostranstvuRamiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 24. novembra 2020. godine, uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Salkić je podsjetio da je multikulturalnost Bosne i Hercegovine njeno najveće bogatstvo, te je pozvao građane da se svi zajedno okrenu ka izgradnji bolje budućnosti za nove generacije.

- Hiljadugodišnje postojanje naše domovine sve nas, današnje državljane naše domovine, obavezuje na predaniji i ustrajniji rad na očuvanju naše domovine. Naša multikulturalnost je naše bogastvo. 25. novembar kao Dan državnosti treba da nas spaja u duhu opredjeljenja svih naroda i građana iskazanog na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine.

Zbog toga, danas je neizmjerno važno, da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Naše različitosti, koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje, moramo pretvoriti u našu prednost i usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane.

Svjesni smo da postoje određene ideologije koje osporavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine, datum na kojeg su prije 77 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti, vjerujući u ideju multietnične države. Te ideologije pokušavaju na različite načine diskreditovati našu domovinu, narušavaju suverenitet, negiraju njeno postojanje, uz predstavljanje Bosne i Hercegovine kao „nemoguće države“ koja je nastala prije dvije i po decenije. Naša obaveza je da na takve ideologije i laži odgovaramo neupitnim historijskim činjenicama, da podsjećamo na našu hiljadugodišnju historiju.

Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da zajednički obilježavamo Dan državnosti zajedničke nam domovine. Vrijeme negiranja i podjela treba ostati iza nas, a svi zajedno trebamo se okrenuti izgradnji bolje budućnost za nove generacije. Dan državnosti je iznova prilika da se sjetimo svih onih koji su se kroz historiju borili za našu domovinu i da im iznova iskažemo zahvalu i poštovanje.

Uprkos negiranju od strane aktuelne vlasti u ovom entitetu Dan državnosti Bosne i Hercegovine će biti obilježen u mnogim gradovima u ovom entitetu. Mi nemamo pravo na umor i odustajanje, naša je obaveza da iznova pronalazimo snagu za borbu do izgradnje domovine po mjeri svih njenih građana. Naš cilj da Bosna i Hercegovina bude zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane nema alternativu.

U nadi da će taj cilj uskoro biti postignut svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti.Čestitka polaznika Škole bosanskog jezika iz BIC Hamilton za Dan državnosti BiH- Nikada ne dajte na BiH. Ponosno nosite ime zemlje BiH. Kazujte da je zemlja BiH hiljadugodišnja. Za svaki Dan državnosti mi smo i ako daleko od jedne i jedine domovine sretni jer nas podsjeća na sve ono što je naša BiH izdržala i preživjela, a nikada se nije predala. Mi volimo našu BiH i svima ponosno kažemo da je naša domovina BiH.
Sretan vam Dan državnosti BiH!


Čestitka Stranke za BiH povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i HercegovinePovodom 25. novembra, Dana državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine u ime Stranke za Bosnu i Hercegovinu i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori .
Čestitke upućujem i našim najvećim herojima, braniteljima dugo čuvane suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i porodicama onih koji danas više nisu sa nama. Odbrambeno-oslobodilačkim ratom 90-ih godina prošlog stoljeća odbranili smo državu Bosnu i Hercegovinu i očuvali antifašističku tradiciju ZAVNOBiH-a na ovim prostorima, na kojoj je utemeljen i 25. novembar. To je naš zalog budućim generacijama, a ujedno i poruka onima koji ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine da se ovaj datum ne može izbrisati iz historije bosanskohercegovačkih naroda i građana.
Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas.

Uz najiskrenije čestitke,
Amer Jerlagić