POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 23. Nov 2020. 13:11:59


Poznati bosanskohercegovački glumac Musatafa Nadarević preminuo je u 77. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijest o Nadarevićevoj smrti potvrdio je i bh. glumac Moamer Kasumović, njegov dugogodišnji partner u popularnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan".

"Zbogom dragi moj Muice", napisao je Kasumović na svom Twitter profilu.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, djetinjstvo proveo u Bosanskom Novom. Poslije završene gimnazije u Rijeci, diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Pozorišnu karijeru započeo u Zagrebačkom teatru mladih; od 1969. član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu "Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi "Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, "Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa "Kuduz“, "Gluvi barut“, "Praznik u Sarajevu“, "Puška za uspavljivanje“, "Ničija zemlja“, "Gori vatra“, "Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine, po kojoj će najviše ostati upamćen.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom "Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – "Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, "Zabune“ Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, "Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Džaferović: Nadarević je ostavio trajan trag u našoj kulturi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti Mustafe Nadarevića

Sa tugom sam primio vijest o smrti velikana bosanskohercegovačkog glumišta Mustafe Nadarevića. Porodici i prijateljima upućujem izraze iskrenog saučešća.

Mustafa Nadarević je ostavio trajan trag u našoj kulturi, kroz svoje pozorišne, filmske i televizijske uloge. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za bosanskohercegovačku kulturu.

Komšić: Odlazak Mustafe Nadarevića veliki je gubitak za našu kulturu i umjetnost uopće

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je danas saučešće povodom smrti Mustafe Nadarevića, javlja Anadolu Agency (AA).

"Odlazak Mustafe Nadarevića veliki je gubitak za našu kulturu i umjetnost uopće. Tokom svoje karijere ostavio je neizbrisiv trag u pozorišnoj i filmskoj umjetnosti. Njegovo djelo ostat će trajna kulturna baština Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Porodici, prijateljima i radnim kolegama upućujem izraze iskrenog saučešća", navodi Komšić.

Vijest o smrti poznatog glumca Mustafe Nadarevića pogodila je njegovu publiku širom regiona, kao i njegove kolege. Na vrlo emotivan način od Nadarevića se oprostio i bh. glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, koji je s Nadarevićem zajedno glumio čak prije 40 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Hadžihafizbegović: Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno

"Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice "Kod amidže Idriza" najznačajniji poslije 'Oca'", napisao je Hadžihafizbegović na svom Facebook profilu.

Podsjeća kako je s Nadarevićem radio zajedno i u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, te poručuje da je Nadarević bio glumačka veličina.

Radili smo 12 godina kultnu seriju "Lud zbunjen normalan" i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina, dodaje Hadžihafizbegović. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi "Glembajevi", "Sirano de Beržerak", "Gogoljevi" i "Čehovljevi junaci" bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla.

"O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj", zaključio je Hadžihafizbegović.